Доступність посилання

ТОП новини

Вибори міського голови Рівного під загрозою зриву


Під загрозою зриву опинилися позачергові вибори міського голови у Рівному. Місто позбавлене керманича від лютого, коли помер міський голова Віктор Чайка. Рівняни понад півроку чекали відповідної постанови Верховної Ради, а тепер уже другий місяць чекають коштів на вибори.

На проведення позачергових виборів міського голови Рівного, які мають відбутися 30 листопада, за підрахунками Центрвиборчкому, потрібно трохи більше мільйона гривень. Цю суму й подали до Кабінету Міністрів України. Однак коштів доcі немає, розповідає Голова тервиборчкому Михайло Банацький: «Наша основна робота зараз – формування дільничних комісій, їхнє навчання, друк бюлетенів… Але на це все потрібні гроші, яких до сьогодні немає. Не буде коштів – не буде за що друкувати, вибори не відбудуться…».

Ручки, кнопки і папір приносять із дому


Поки що члени комісії обходилися власними силами – канцелярські товари, необхідні для попередньої роботи, носили… з дому. А деякі засоби приносили зі своїх офісів кандидати на посаду голови. Порушення законодавства це чи ні – нехай скажуть урядовці, котрі не дають рівнянам на вибори ні копійки, обурюється голова ТВК Михайло Банацький. Він каже, що про проблему в столицю нагадують регулярно, але поки що зворотної інформації від ЦВК немає: «Нам порадили звернутися до обласної ради, бо з попередніх парламентських виборів лишилися якісь кошти. Ми поцікавилися, кошти дійсно залишилися, 246 гривень…».

Списки дільничних комісій поки що не оформлені, на сьогодні бажання працювати в них виявили представники... аж одного кандидата. Тим часом самих кандидатів зареєстрували 23, ще троє мають шанси до них долучитися. Втім, якщо кандидати не подадуть списки своїх представників на посади членів дільничних комісій, то ТВК сама формуватиме їхній склад. Знову ж таки, для цього необхідні гроші.
Бюлетені з дому не принесеш

30 листопада повинні були відбутися вибори міських, сільських і селищних голів у 138 територіальних виборчих округах України. Кабмін, у свою чергу, вніс поправки до Держбюджету, де передбачені кошти на місцеві вибори. Враховуючи борги від травневих виборів у столиці, ця сума становить 14,4 мільйони гривень. Законопроект мали розглянути сьогодні, 21 жовтня, на засіданні Верховної Ради. Але в депутатів на це часу знову не знайшлося.

А перегони розпочалися

Тим часом передвиборна боротьба у Рівному вже розпочалася. Кандидати один за одним проводять прес-конференції та все частіше з’являються в теле- та радіоефірі. Ситуація не менш строката, ніж під час виборів столичного мера. Чого тільки вартий факт: посісти крісло міського голови Рівного виявили бажання аж три члени партії «Батьківщина». А ще голосувати за міського голову Рівного забажали військовослужбовці, які служать на території Рівненського району в селищі Шубків і завжди голосували в сусідньому окрузі. Така активність військових насторожила членів комісії, і воякам відмовили.

(Рівне – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG