Доступність посилання

ТОП новини

Росія намагається запевнити Захід, що вона «не чіпатиме» Україну (європейська преса)


Прага – Чимало європейських газет звертають увагу на політичну кризу в Україні та аналізують її можливі наслідки. Одні оглядачі вважають, що такою нагодою може скористатися Росія, щоб «віддячити» Вікторові Ющенку за його позицію щодо вторгнення Москви в Грузію. Інші ж висловлюють думку, що Росія не зацікавлена нині у подальшому погіршенні стосунків із Заходом, тому буде обережнішою щодо України. Тим часом «Г’юмен Райтс Вотч», відома у світі правозахисна організація, закликала ворогуючі в Україні гілки влади «негайно припинити втручання» в діяльність судової системи.

Лондонська «Індепендент» оприлюднила кілька статей про Україну, де йдеться, серед іншого, про «остаточне вивітрення помаранчевого революційного ідеалізму» у Києві, як пише оглядач цієї газети Аскольд Крушельницький. Ця газета також наголошує, що країна в цій ситуації опинилася на «межі відчаю». «Індепендент» звертає при цьому увагу, що й досить популярна в народі лідер БЮТ отримала на свій останній заклик щодо «антикризової коаліції» підтримку лише однієї партії – комуністів. Автор статті в лондонському часописі робить висновок, що озлоблення в українській політиці призвело до широкого розчарування у дієздатності парламенту, який чимало людей в Україні називають «найзакритішим клубом бізнесменів».

«Індепендент» також наводить думки експертів про те, що Росія трохи притлумила свої антидемократичні апетити в Україні та обережніше ставиться до можливості «провчити Ющенка». Це видання висловлює думку, що «Росія відстежуватиме ситуацію в Україні і піклуватиметься про добрі стосунки з Заходом». «Індепендент» наводить також останні заяви Володимира Путіна і його соратників про те, що Росія нібито не збирається втручатися у внутрішні справи України і не «претендуватиме на Крим».

«Г’юмен Райтс Вотч» оприлюднила у середу на своєму інтернет-сайті заяву, у якій наголошує, що «Президент Віктор Ющенко не демократичним чином поводиться з судовою системою в державі, оскільки його політична конкуренція з Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко стала дедалі гострішою. А члени політичної сили БЮТ також здійснили кроки, які виглядають такими, що направлені на залякування судової системи». Тому представники цієї правозахисної організації закликають українську владу «негайно припинити втручання у діяльність судочинства», бо це загрожує його руйнацією в Україні.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG