Доступність посилання

ТОП новини

Порушення російськими телеканалами законів України; надмірна кількість вишів; загроза від могильника пестицидів (Огляд преси)


Київ – З 1 листопада в Україні припиняється трансляція кількох російських телеканалів. Таке рішення ухвалила Нацрада з питань ТБ і радіомовлення. Причина – недотримання українського законодавства. Зокрема, як наголошує в газеті «Факти» голова Нацради Віталій Шевченко, російські телевізійники крім економічних збитків, завдають ще й «політичну шкоду», нагнітаючи ситуацію. Стаття називається «Від російських телеканалів не вимагають перекладу українською мовою. Однак вони повинні сплачувати податок на рекламу і дотримуватись законів України».

Міністерство освіти України планує зменшити кількість вищих навчальних закладів. Серед причин – завелика як для України кількість, недотримання умов ліцензій, а то і взагалі їхня відсутність і демографічна криза. Якщо цього не зробити, наголошують у газеті «Діло» чиновники з профільного міністерства, то вже у 2012 році випускників шкіл буде стільки ж, скільки місць у вишах. В Україні зараз ліцензії мають 904 вищі навчальні заклади. Однак, за європейськими мірками, вишами можна вважати близько 400. Хоча і це забагато, переконані в міністерстві, адже, скажімо, в Іспанії, де кількість мешканців приблизно така, як в Україні, лише 47 вищих навчальних закладів.

Інформація про утилізацію великої кількості непридатних пестицидів поблизу Кіровограда сколихнула місто, стверджує газета «Україна молода». Адже йдеться про звезення в область отрутохімікатів із Вінницької області. А саме там, у селі Джурин, найбільший у Європі могильник пестицидів, куди свого часу звозили отрутохімікати з восьми областей України... З’явилися чутки, що утилізувати дві тисячі тонн вінницьких пестицидів будуть на підприємстві ТОВ НВФ «Екоцентр», яке сьогодні переробляє мазутну суміш із Керченської протоки. База з переробки пестицидів цього підприємства всього за кілька кілометрів від Кіровограда. Чи «закатають» пестициди з найбільшого отрутомогильника України в бетон у Кіровограді, розповідається в матеріалі «Не в грошах справа. Чи саме в них?».

Україна має лише три пам'ятники, занесених до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. На черзі до світового визнання ще 12 історичних об'єктів, і серед них Судацька фортеця, що у Криму. Проте дії місцевої влади можуть зашкодити занесенню фортеці до цього списку. Чому? Про це розповідає газета «Голос України» у статті «Хто захистить унікальну фортецю?».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG