Доступність посилання

ТОП новини

Основний закон кримської автономії вимагає переформатування


Герб Автономної Республіки Крим
Герб Автономної Республіки Крим

Сімферополь – 21 жовтня в Криму відзначають 10 річницю Конституції АРК. Протягом дня в автономії проходять урочисті збори представників влади і громадськості, вручаються нагороди, проводяться інші святкові заходи. Анонсували і приїзд Арсенія Яценюка, але Водночас, на півострові все частіше говорять, що Основний закон автономної республіки вже не відповідає реаліям часу і вимагає зміни.

10 років тому Верховна Рада Криму на чолі з лідером кримських комуністів Леонідом Грачем ухвалила новий текст Конституції автономії. Уже третій чи четвертий з 1992 року, коли новостворена Верховна Рада Кримської АРСР ухвалила першу Конституцію Криму сучасності, яку вже тоді експерти назвали Основним законом фактично незалежної держави. Втім, у такому вигляді цей документ проіснував лише місяць і був змінений. Потім кримську конституцію міняли ще кілька разів, поки її у березні 1997 року не ліквідував своїм указом Президент України Леонід Кучма.

Попри критику з різних боків «грачівська» конституція проіснувала 10 років, зробивши стосунки центру та автономії більш стабільними та прогнозованими. Втім, зараз за те, щоб змінити Основний закон автономії виступає фактично весь спектр політичних сил півострова – від проросійських радикалів до правих українських організацій.

Активісти Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія», які вимагають скасування нинішньої Конституції АРК і відновлення дії Конституції Республіки Крим від 6 травня 1992 року, сьогодні повідомили, що один з місцевих судів Сімферополя прийняв до розгляду позов з цього приводу. За словами координатора Народного фронту Валерія Подьячого, 10 років тому не нову конституцію треба було ухвалювати, а оголошувати про приєднання Криму до Росії.

А проукраїнські сили автономії вимагають обмежити деякі повноваження автономії, зокрема, в освітній сфері. Голова кримської філії Наукового Товариства імені Шевченка, академік Петро Вольвач сказав Радіо Свобода, що ухвалення 1998 року кримської конституції було виправданим, особливо, зважаючи на те, що цим актом силові структури остаточно перейшли під юрисдикцію Києва, але зараз наспіли інші зміни. За його словами, русифікаційні процеси в освітній сфері можна зупинити лише перетворенням Міністерства освіти і науки Криму у Головне Управління МОН України в Криму.

Незмінні і позиція Меджлісу – кримські татари і далі вимагають внесення змін до Конституції АРК у бік наповнення автономії кримськотатарським змістом. У Меджлісі кажуть, що для збереження кримських татар як цілісного етносу вони потребують конституційних гарантій для збереження і розвитку мови, культури та освіти.

Що ж стосується представників кримської влади, то ще кілька років вони публічно припускали можливість внесення змін до Основного закону, але зараз цю тему обходять. Лише в офіційному привітанні кримчанам з нагоди свята кримські депутати та урядовці відзначили, що майбутнє автономії «багато в чому залежить від використання закладених у Конституції АРК гарантій її статусу і повноважень, а також конкретних справ».

(Сімферополь – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG