Доступність посилання

ТОП новини

Росія запропонує Україні продовжити договір щодо ЧФ після 2017 року


Росія запропонує українській стороні обговорити можливість продовження термінів перебування російського Чорноморського флоту на базі в Севастополі після 2017 року.

Про це сьогодні в Москві заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

«У вiдповiдний момент ми будемо готовi запропонувати українськiй сторонi обговорити умови подальшого перебування [Чорноморського флоту] в Севастополi. Обговорення цих питань вiдбудеться на пiзнiшому етапi, ближче до 2017 року i з тим урядом України, який на той момент працюватиме в цiй країнi», – зазначив Лавров.

Він наголосив, що Росiя «поважає суверенiтет i територiальну цiлiснiсть України, сумлiнно виконує всi домовленостi, що є мiж двома державами, у всiй їх сукупності».

«Це стосується й угод щодо Чорноморського флоту Росії на території України. Ми суворо керуємось цими угодами, зокрема тими, що містять положення про продовження термінів перебування флоту й після 2017 року», – додав міністр.

На даному ж етапі, за словами Лаврова, найголовнішим є виконання наявних угод: «Ми виступаємо за те, щоб українсько-російська підкомісія з питань флоту концентрувалася на чіткому виконанні тих положень угоди, які стосуються забезпечення нормального функціонування і життєдіяльності російського флоту на території України».

Нещодавно віце-прем’єр Росії Сергій Іванов заявив, що російський Чорноморський флот покине Севастополь у 2017 році, якщо Україна не продовжить термін оренди військово-морської бази.

Українська ж влада раніше неодноразово заявляла, що російський флот треба вивести з Криму в 2017 році, коли закінчиться дія угоди про його перебування на території Севастополя.

XS
SM
MD
LG