Доступність посилання

ТОП новини

Роль і місце партії «Єдиний центр» на дострокових виборах до ВР України


Володимир Шумілкін.
Володимир Шумілкін.

Гість Вечірньої Свободи: Голова секретаріату партії ЄЦ Володимир Шумілкін

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Розбудова партії в Україні має свою специфіку, яка ніяк не може вистрибнути з логіки пострадянського простору – якщо є партія, то в неї є лідер. А якщо бути точнішим - є лідер і є партія, іншого лідера не дано.
В українських партіях відсутня внутрішня конкуренція, коли кращого обирають з кращих. Це так звані внутрішній «праймеріз».
Ось і маємо те, що маємо. У разі виникнення в партії внутрішньої опозиції, а тим більше до визначеного лідера, вона приречена на розкол. Так з’являються нові партії під нових лідерів.
Окрім того ще одна риса будь-якої партії - чистісінький бізнес-проект. І не лише з позиціонуванням на електоральному ринку і відповідною рекламою. У першу чергу залежність від донорів, які займаються бізнесом, і для яких партія – це інструмент лобіювання власних інтересів.
Навмисно в партійному контексті. Не говорю про аспект громадянського суспільства, тому що він в українських партіях не присутній, хіба що у статуті. Партії в Україні не будуються знизу, вони не є віддзеркалення потреб соціуму, вони експлуатують соціум, перетворюючи його на нігіліста.
Одначе в українському суспільстві є висока запитаність на появу третьої сили. І ось на цю нішу претендують усі, кому не ліньки, називаючи себе «третіми», але перетворюючись на «зайвих».
Сьогодні будемо говорити про таке явище, як «Єдиний центр» - колишня партія приватної власності. Яка в нього місія, передусім на дострокових виборах до парламенту?
Пане Шумілкін, яка місія «Єдиного центру»?
Треба об’єднати країну. З 2002, 2003, 2004 років така політична технологія, яка будувалася на тому, щоб роз’єднати країну, це вже треба відправити в минуле, бо сьогодні і внутрішні, і зовнішні виклики від нас вимагають, щоб і еліта, і держава були єдині в тому, щоб відповідати на ці виклики.
Володимир Шумілкін:
По-перше, коли ми розробляли програму і такі стратегічні завдання партії, то головне, що ми для себе з’ясували, — треба об’єднати країну.
Бо все ж таки десь, може, з 2002, 2003, 2004 років така політична технологія, яка будувалася на тому, щоб роз’єднати країну, і на тому, що роз’єднує, вибудовувати свою і виборчу кампанію, і далі всю політичну лінію, ми вважаємо, що це вже треба відправити в минуле, бо сьогодні і внутрішні, і зовнішні виклики від нас вимагають, щоб і еліта, і держава були єдині в тому, щоб відповідати на ці виклики.
- Закономірне питання виникає. В який спосіб об’єднати країну?
- По-перше, це ідеологічна платформа.
- Яка? От ви говорите широкому загалу: ми хочемо ось це, і це об’єднує країну.
- Коли починається виборча кампанія, які питання політичні сили для себе різним чином ставлять на Сході і на Заході країни? Це відношення до мови, НАТО, до нашої історії і таке інше.
У нас по кожному питанню ми сформулювали… Ми вважаємо, що так, може, позиції, які в змозі об’єднувати державу...
- Ну, давайте. По мові що ви пропонуєте?
- По мові. Ми вважаємо, що, по-перше, всі громадяни України мають право користуватися рідною мовою. А держава повинна створити умови для того, щоб розвивалася ця мова, розвивалася культура різних національностей і збагачувалася культура держави.
Є державна українська мова. По-друге, є Європейська хартія мов. І я Вам хочу сказати, що ми скористалися цим вперше, коли приймали рішення по регіональній мові.
Тобто, це питання виникло не тільки в Україні, а воно роками виникає і виникало в інших країнах. Тому механізм, запропонований Європейською хартією мов, повинен працювати в Україні.
А він допомагає. Якщо є на якихось територіях інтерес якихось місцевих громад по використанню інших мов, то у місцевих рад є на це надані законом повноваження.
- Тобто, «Єдиний центр» де в чому дублює позицію Партію регіонів стосовно регіональних мов?
- Ми дублювати нікого не дублюємо. Але наш підхід не має ніяких протиріч.
- Суперечностей немає. Я просто хотів запитати Вас: за який період Ви вивчили українську мову?
Оскільки пан Шумілкін (біографічна довідка) народився в с. Малі Ічалки Ічалківського району Мордовської АРСР. Це Росія.
- Я Вам хочу сказати, що колись я вивчав і російську мову, бо я мордвин і моя рідна мова мордовська.
- Ух, ти!
- А після цього й українську мову.
- А за який період Ви вивчили українську мову?
- Це в школі. Я в Криму навчався в школі і вивчав українську мову.
- А по НАТО яка позиція в «Єдиного центру»?
- По НАТО у «Єдиного центру»…
- Що може об’єднати Схід і Захід, тому що нація….?
- Я Вам хочу сказати, що Схід і Захід об’єднує необхідність забезпечення безпеки держави. І сьогодні в державі як народ, так і політикум повинні знати, які є плюси і мінуси співпраці з блоками і з державами для забезпечення своєї безпеки.
- Чіткіше можна? Ви виступаєте за долучення до НАТО чи проти? На якій базі ви збираєтеся об’єднати Україну всю?
- По-перше, сьогодні хто за НАТО, хто проти НАТО. А що, нас у НАТО хтось запрошує?
- Ну, чекайте, у партії є позиція чітка: ми за вступ до НАТО там у довготерміновій перспективі; ми проти вступу до НАТО в короткотерміновій і довготерміновій перспективі… Ну, це ж можна сказати.
- Це, може, вже політикум нав’язав це питання, таку постановку питання. Ми сьогодні за державну безпеку.
- В який спосіб її забезпечити?
- Декілька питань я, може, таких історичних наведу.
По-перше, коли Україна відмовилася від ядерної зброї, якщо Ви пам’ятаєте, то три держави були гарантами нашої безпеки: США, Великобританія і Росія. Але чи діє цей механізм?
Ми всі пам’ятаємо цей приклад з Тузлою. Так? Це з одного боку. А з іншого боку, острів Зміїний.
Тому ми сьогодні повинні співпрацювати зі всіма для того, щоб забезпечити свою незалежність. І якщо колись ми вже будемо готові… Це непогано співпрацювати і бути в НАТО, але я хочу сказати, що НАТО – це і політичні, і економічні, і воєнні стандарти. Готові ми до цього?
- До стандартів чи до здобуття цих стандартів? Що Ви маєте на увазі?
- До здобуття стандартів.
- Ну, цього треба хотіти та здобувати ці стандарти, і все, а тоді вже говорити, готові чи ні. Тому що не можна чогось хотіти і не робити жодного кроку в цьому напрямку. Україна не зробила жодного кроку.
- Так. А про що ж ми тоді кажемо? Що ми хочемо в НАТО, але наші стандарти зовсім не відповідають цьому.
- Ну, не так щоб зовсім, але не в усьому переліку. І нам відома позиція Німеччини…
Пане Шумілкін, насправді в мене склалося враження, читаючи знову ж таки сайт партійний і висловлення Ваших колег, що партія створювалася для того, щоб знищити Юлію Тимошенко.
Петьовка: «Лідер БЮТ бреше своїм партнерам, бреше європейським партнерам і (найцинічніше!) бреше своїм виборцям».
Леся Оробець: «Влада належить не БЮТ, а народу».
Я вже мовчу про постійну критику в бік БЮТ пана Кріля…
Таке враження, що партія й була створена для того, щоб знищувати Юлію Тимошенко.
І цієї мети партія нібито на сьогоднішній день досягла, тому що через цей конфлікт, коли Юлія Тимошенко відповідала Крілю, відповідно відповідала Балозі, який має стосунок до «Єдиного центру», і, як кажуть, вона потім помстилася голосуванням 2-го вересня своїм партнерам по коаліції, зокрема Президенту… От вам і перевибори.
Тобто, в цьому була місія «Єдиного центру»?
- Я нічого не хочу додавати по місії «Єдиного центру» щодо єднання еліти і країни. Але якщо у «Єдиного центру» є своя позиція і оцінка діючого уряду, то чому її не казати? У тому, може, і є ще одна місія…
- Невже «Єдиний центр» влаштовує Партія регіонів як опозиція?
Наприклад, Янукович, коли говорить про необхідність визнання Південної Осетії і Абхазії, то це не викликає критику з боку «Єдиного центру», але це потужна політична сила. І в свою чергу «Єдиний центр» критикує Юлію Тимошенко за те, що вона не має нібито позиції по Грузії і Росії.
- Я Вам хочу сказати щодо цих подій: ми на нашій політраді висловили думку партії, що ми проти визнання незалежності…
- Чому об’єкт критики «Єдиного центру» виключно БЮТ, більше ніхто, жодна політична сила?
- Сьогодні це уряд, і він несе відповідальність…
- В уряді є міністри від блоку НУНС. Ви про це не забувайте. Тобто, якщо ви вже торпедуєте уряд, то ви торпедуєте і партнерів Юлії Тимошенко.
- Це критика конкретних дій, конкретних осіб, конкретного уряду.
- Але у вас під прицілом єдина політична сила – це БЮТ. Так чи не так? Інших ви критикували?
- Бо сьогодні уряд відповідає за все, що робиться в державі.
- Тобто, якщо Прем’єром буде знову Янукович, то ви критикуватимете Януковича?
- Якщо буде що критикувати, то обов’язково…
(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
XS
SM
MD
LG