Доступність посилання

ТОП новини

Мер Києва піде на вибори в компанії? Радіаційний фон у квартирах? Коли стабілізується банківська система? (Огляд преси)


Київ – Доки дострокові парламентські вибори зависають десь між олів’є та вінегретом, експерти коментують їх украй неохоче, зауважує газета «Україна молода». Тим паче неохоче розмінюються на політичний «дріб’язок», яким, на думку видання, є і Блок Черновецького. Одначе «мер усієї України» вже зробив заявку про свою участь у перегонах, тож інформаційний привід створений. Останні дні не принесли особливих новин від мера, окрім ще більш жвавого обговорення того, піде він на вибори сам чи в компанії з Віктором Балогою? Однак, як стверджує газета, ці два діячі приглядаються один до одного, але шлюб не укладатимуть. Чому – розповідається у матеріалі «Фермопіли навпаки».

У більшості українців слово «радіація» асоціюється переважно з Чорнобилем. Це, як стверджує в цьому ж числі «Україна молода», не зовсім правильно. Радіоактивні елементи і до аварії на атомній станції були невід’ємною складовою довкілля, оскільки вони є безпосереднім продуктом природного розпаду таких корисних копалин, як уран, радій, торій, актиній. Інша річ, що промислове використання тієї ж уранової руди і поява у житлових будинках сучасної техніки непомірно посилюють радіаційний фон, підриваючи наше здоров’я. Де українці можуть «нахапатися» зайвого опромінення? Хто контролює безпечність медичних рентген-апаратів? Чи існує зв’язок між газовою плитою у квартирі та раком легенів? Відповіді – у матеріалі «Оборона від невидимого зла».

Банківська система України, яка ще півроку здавалася надійною і стабільною, нині на межі колапсу. Як пише газета «Діло», сьогодні навіть оптимісти визнають, що банки лихоманитиме до весни 2009 року. Більш того, банкіри очікують, що до кінця року Нацбанк застосує ще низку заходів, спрямованих на стабілізацію ситуації у банківській сфері. Докладніше про них розповідається в статті «Як допомогти українським банкам».

У Києві готуються ввести диференційовану квартплату – для кожного будинку окремо. У потрійному розмірі доведеться сплачувати громадянам, котрі об’єднали кілька квартир в одну, а також тим, хто здає житлову площу і хто має більше однієї квартири. Про це докладніше розповідає газета «Факти».

В Івано-Франківську зупинене навчання у 18 із 44 навчальних закладах; на Алчевському металургійному комбінаті працює лише одна піч; міськрада Севастополя готова прийняти в подарунок кораблі від Росії, а від Америки – ні, про це докладно розповідає газета «Голос України».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG