Доступність посилання

ТОП новини

США: Чому деякі республіканці голосуватимуть за Обаму


Виступ Барака Обами перед виборцями, Денвер, штат Колорадо, 26 жовтня 2008 р.
Виступ Барака Обами перед виборцями, Денвер, штат Колорадо, 26 жовтня 2008 р.

Прага – Коли американці підуть на виборчі дільниці 4 листопада, то тисячі з них зроблять те, що не робили ніколи – проголосують за кандидата від Демократичної партії. Йдеться про зареєстрованих членів Республіканської партії, які на цих виборах збираються віддати голоси за представника іншої політичної сили. Дехто з них каже, що розчарований тим, як проводять кампанію республіканці, інші пояснюють свій вибір тим, що просто вірять у Барака Обаму.

Карлос Кембел, якому нині 71-рік, служив в армії у той самий час, що й кандидат від республіканців Джон МакКейн. Кембел – колишній пілот військово-морських сил США, він радив кільком політикам-республіканцям, а в часи президентства Рейгана сам був помічником міністра торгівлі США. Але тепер він віддасть свій голос за демократа Барака Обаму.

Американський ветеран сказав Радіо Свобода, що розчарований тим, що МакКейн почав прислухатися до консервативних сил у партії, хоча ще кілька років тому відхрещувався від них як від «носіїв нетерпимості». На його думку, республіканці так і не змогли чітко пояснити виборцям свою мету, на відміну від демократів.

«Кампанія сенатора Обами має відгук у багатьох молодих людей нашої великої країни. Його запал захоплює всіх. Його кампанія об’єднує перетворення, духовне піднесення, позитив і значимість», – каже Карлос Кемпбел.

Для 24-річної Ґабріель Роадес головне, як кандидати ставляться до війни в Іраку. Вона піклується про немовля і чекає на повернення чоловіка з Іраку до Дня подяки наприкінці листопада. Роадес зареєстрована як член Республіканської партії.

«Гадаю, що зараз американці вважають, що війна в Іраку була помилкою і достатньо чоловіків і жінок пожертвувало своїм життям заради країни. Зараз настав час повернути війська додому. МакКейн цього не бачить. Він якось сказав, що ми будемо в цій країні ще наступні 100 років. Це не піде на користь нікому – ні нам, ні іракцям. Я справді думаю, що він відірваний від дійсності», – каже молода жінка. Тому Ґабріель Роадес буде голосувати за Барака Обаму.

Серед прихильників Обами колишній соратник Буша

Список республіканців, які вирішили так само, чималий. І в ньому є зіркові імена. У лютому про підтримку темношкірого кандидата заявила Сюзан Ейзенхауер, внучка колишнього президента-республіканця. А в жовтні на підтримку Обами виступив, зокрема, Колін Павелл, який був державним секретарем у теперішнього президента Буша.

Павелл каже, що його захоплює здатність Обами об’єднувати людей. Натомість йому не подобається кандидатура віце-президента США від республіканців Сари Пейлин, яка, на його думку, не готова до такої роботи.

Ще одним важливим питанням, яке примножило табір прихильників Обами, стала економіка. За опитуваннями, до краху кількох американських фінансових установ, за Обаму були готові віддати голоси 8 відсотків республіканців. Тепер ця цифра сягає 12 відсотків.

30-річний Джон Престон, засновник веб-сайту «Республіканці за Обаму», зазначив, що багато республіканців розчаровані курсом, яке обрало партійне керівництво.

«Лише за останні 4 роки Республіканська партія скоротилася на чверть. Звісно, що люди будуть мати виразне ставлення до абортів чи одностатевих шлюбів, але разом з тим у нас немає плану, як бути енергетично незалежними, ми ігноруємо деякі серйозні економічні проблеми», – зазначив у розмові з Радіо Свобода Джон Престон. Саме ці міркування, на його думку, й змусили кожного десятого республіканця цього разу повірити демократу, Бараку Обамі.

(Прага – Київ)


  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

XS
SM
MD
LG