Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Мукачеві – генеральна репетиція перед парламентськими


Мукачівська мерія
Мукачівська мерія

Мукачево, Закарпатська область – Допоки в Києві вирішують, чи будуть нові дострокові парламентські вибори, в регіонах уже готуються до власних перегонів – у Мукачеві та Рівному 30 листопада обиратимуть мерів. Навколо цієї події вже вирують пристрасті. Зокрема, всеукраїнські громадські організації вже попереджають про загрозу зриву виборів через брак фінансування та юридичні колізії, а в Мукачеві навіть побили одного з кандидатів на посаду міського голови.

У райцентрі Закарпаття за крісло мера боротися будуть 10 кандидатів. Фаворитом цієї гонки в один голос називають нинішнього виконувача обов’язків міського голови міста Золтана Лендела.

Він – член команди Віктора Балоги, багато років попрацював на різних керівних посадах і в самому Мукачеві, і деінде в Закарпатській області. Золтан Лендел має авторитет насамперед як добрий господарник.

Ймовірними суперниками Золтана Лендела можуть стати регіонал Василь Швардак та Олексій Фазекош, який нині представляє Народно-трудовий союз. А ще боротимуться за посаду мера інженер від соціалістів та підприємець від народників.

Активно до виборів залучається і молодь. Мером Мукачева хоче стати і 23-річний представник влади, заступник начальника юридичного відділу міськвиконкому Іван Пліско, і колишній ді-джей радіо «Закарпаття ФМ» Олександр Коцур, більш відомий як «МС Коцур».

Про побиття одного з кандидатів на посаду міського голови Мукачева заявила прес-служба Молодіжної партії України, яку представляє цей кандидат. Сталося це 20 жовтня близько 10-ї години в Мукачеві: скоєно напад на кандидата та групу довірених осіб, що збирали підписи на його підтримку. Нібито нападники заявили кандидатові: «…команда від керівництва міста на збір підписів для цього кандидата не надходила», а «ви можете не дожити до ранку». Нападники, за словами цього кандидата, вилучили підписні листи та спалили їх.

Цьогорічні вибори в Мукачеві пройдуть спокійно

У 2004 році Мукачево прославилося на весь світ скандальними виборами міського голови, коли протистояння влади й опозиції переростало навіть у збройні конфлікти. Тоді ж у хід йшли й багатотисячні мітинги та брудні політтехнології.

Чотири роки тому мукачівські вибори стали ледь не початком Майдану і першою відчутною поразкою президентства Леоніда Кучми. Нині до цих виборів прикута значно менша увага.

Принаймні так стверджують політологи. Вони кажуть, що у впливового в області Віктора Балоги ворогів не менше, ніж свого часу їх було у Віктора Медведчука.

Але якщо тоді опозиційний Віктор Ющенко кидав всі свої ресурси на перемогу, то сьогодні «опозиційні» Юлія Тимошенко та Віктор Янукович не надто переймаються цими виборами. Чи то не вірять у повторення успішної історії для опозиції, чи то не надто хочуть «підбирати» область під свій контроль.

Спеціалісти сходяться на думці, що, з огляду на ситуацію, на цих виборах запеклої боротьби за владу над містом не буде.

(Мукачево – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG