Доступність посилання

ТОП новини

Вірменія й Азербайджан інтенсифікують зусилля на подолання нагірно-карабахського конфлікту


Ільгам Алієв потискає руку Сержеві Сарґсяну, президент Росії Дмитро Медведєв радий, що зібрав президентів Азербайджану і Вірменії в своїй резиденції під Москвою в неділю
Ільгам Алієв потискає руку Сержеві Сарґсяну, президент Росії Дмитро Медведєв радий, що зібрав президентів Азербайджану і Вірменії в своїй резиденції під Москвою в неділю

Домовленості про це досягли президенти двох країн за посередництва президента Росії.

Дмитро Медведєв, який скликав цю зустріч у своїй підмосковній резиденції, і зачитав спільну декларацію Сержа Сарґсяна та Ільгама Алієва.

Це перший документ, який узгодили дві країни від часу перемир’я 1994 року, яке поклало край війні навколо Нагірного Карабаху.

У декларації, зокрема, мовиться, що президенти Азербайджану і Вірменії вирішили продовжити свою роботу, включно з подальшими переговорами на високому рівні, спрямовану на досягнення політичного вирішення нагірно-карабахського конфлікту на принципах і нормах міжнародного права.

Президенти також доручили своїм міністрам закордонних справ активізувати подальші кроки в переговорному процесі у взаємодії зі співголовами Мінської групи ОБСЄ, створеної ще 1992 року для пошуку шляхів урегулювання цього конфлікту.

Сторони також мають намір заохочувати створення умов для реалізації заходів для зміцнення довіри.

А досягнення мирного врегулювання має супроводжуватися юридично обов’язковими міжнародними гарантіями всіх його аспектів і етапів, мовиться в декларації.

Вірменія та Азербайджан підписали угоду про припинення вогню 1994 року, але з того часу економічні та політичні стосунки не були відновлені через конфлікт навколо Нагірного Карабаху.

Цей замешканий вірменами регіон є міжнародно визнаною частиною території Азербайджану, але ще 1991 року односторонньо проголосив себе незалежною державою й тримає дуже тісні контакти з Вірменією. В Азербайджані вважають, що ця територія окупована Вірменією.

У конфлікті навколо Нагірного Карабаху загинули понад 30 тисяч людей, а близько мільйона були змушені залишити домівки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG