Доступність посилання

ТОП новини

«Чеська Україна» хоче вийти зі складу нинішньої України (європейська преса)


Прага – В європейських виданнях чути відгомін події в українському Мукачеві Закарпатської області. Деякі газети на Заході відреагували на «ультиматум» «Підкарпатського Сойму русинів» українській владі від 25 жовтня цього року і зауважили, що у разі подальшої неуваги української влади до соціальних проблем Закарпаття ідея автономного статусу області може отримати ширшу підтримку від населення. Західні газети також висловлюють сумніви у раціональному використанні Києвом кредиту МВФ і висловлюють свої припущення щодо долі позачергових парламентських виборів в Україні.

Чеська газета «Лідове новіни» оприлюднила статтю про те, що «русинські сепаратисти в колишній Закарпатській Україні, яка була в 1920-30-х років частиною Чехословаччини, висунули ультиматум до української влади», в якому вони погрожують, у разі відмови з боку Києва в наданні автономного статусу Закарпаттю до 1 січня 2009 року, оголосити незалежність і відокремитися від України. Чеське видання наводить слова лідера проросійської русинської організації Закарпаття, священика УПЦ Московського Патріархату Дмитра Сидора про те, що його русини поки що вимагають автономії в складі України. Присутні тут також і погрози з боку Сидора — у разі ігнорування проблеми з боку Києва йти шляхом Південної Осетії та Абхазії. «Лідове новіни» наголошують, що Сидор і йому подібні відчувають потужну підтримку з Росії, та наводять слова експертів про фінансування «промосковських русинів» прокремлівськими силами, на що є відповідні факти. Чеська газета також цитує відомого етнолога з Пряшівського університету на Словаччині, професора Миколу Мушинку, який попереджає, що соціальні негаразди в Закарпатській області України можуть у майбутньому сприяти ширшій підтримці ідеї автономного статусу регіону серед його населення.

Впливова німецька «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» інформує, що український парламент дав нарешті зелене світло 16-мільярдному кредитові Міжнародного валютного фонду, ухваливши необхідні для цього законодавчі зміни. Разом з тим, ця ж газета звертає увагу на продовження політичних суперечок в українській владі і висловлює сумніви щодо ефективного використання Києвом цієї фінансової допомоги від МВФ.Видання також розмірковує над загадкою оголошених Президентом Віктором Ющенком дострокових парламентських виборів і вказує на «повну неясність» щодо цього сьогодні. Газета також додає, що,ймовірно, Ющенко не відмовиться від ідеї таких перегонів, бо має на меті «усунути з прем’єрського крісла Юлію Тимошенко,... яка є найбільш небезпечним суперником нинішнього Президента на виборах Глави держави у 2010 році».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG