Доступність посилання

ТОП новини

Католицько-ісламський форум у Римі


Рим – Зміцнювати релігійний діалог і долати непорозуміння між католиками і мусульманами. Така мета першого Католицько-Ісламського форуму, що починається у Римі.

Стосунки між двома релігіями переживають драматичні часи. Найбільше Ватикан занепокоєний нападами на християн і придушенням їхніх прав у мусульманських країнах. А на Сході все ще не забули реґенсбургську промову Папи Римського у вересні 2006 року. Виступ Бенедикта XVI з цитатою візантійського імператора про насильницьке поширення віри пророком Магометом викликав масові протести і підпали християнських святинь в арабських країнах.

Промова Папи Римського власне і розпочала новий етап діалогу з мусульманами. Після двосторонніх зустрічей останніх років сьогодні у Римі міжрелігійний діалог набирає конкретного наповнення. По це в інтерв’ю Радіо Ватикан заявив кардинал Жан-Луї Тауран, президент Папської Ради з міжрелігійних контактів.

«Католицько-Ісламський форум дозволить не лише влаштовувати регулярні зустрічі, але у разі необхідності бути готовими негайно владнати будь-яке непорозуміння чи кризу у стосунках», – зазначив кардинал Тауран.

Діалог без табу

Наводити мости взаєморозуміння зібралися авторитетні представники з обох сторін: у кожній делегації по 24 делегати. Тема форуму «Любов до Бога, любов до ближнього». Першого дня обговорюватимуть теологічні і духовні основи релігій, другого дня відбудеться дискусія під назвою «Людська гідність і взаємоповага». 6 листопада, в останній день роботи Форуму, з його учасниками зустрінеться Папа Римський Бенедикт XVI.

У Ватикані налаштовані на діалог без табу, тобто йтиметься і про релігійні свободи християн у країнах ісламського віросповідання. Стосовно виступу Папи Римського у німецькому Реґенсбурсі, то понтифік уже цілком докладно розтлумачив свою позицію, заявив кардинал Жан-Луї Тауран.

Та арабський телеканал «Аль Джазіра», повідомляючи про римський форум, зауважив, що Бенедикт XVI формально так і не вибачився перед мусульманами. Католицько-Ісламський діалог відкритий і стосунки напружені, підсумувала «Аль Джазіра». Водночас телеканал процитував минулорічного відкритого листа 138 мусульманських мислителів до Папи Римського, у якому мовиться, що «порятунок планети залежить від діалогу між двома релігіями».

(Рим – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG