Доступність посилання

ТОП новини

«На уроці фізкультури... 5 смертей протягом місяця»! Чому гинуть школярі - тенденція чи збіг обставин?


Віднині на уроках фізкультури в українських школах не має бути кросів. Принаймні, так вирішив уряд. Він обіцяє розробити нові правила оцінки фізпідготовки школярів. Кабмін взявся наводити лад із фізичним вихованням юнаків та дівчат після того, як відразу в кількох містах України прямо на цих уроках померли учні. 5 смертей на заняттях із фізкультури упродовж місяця. На Львівщині в одному з райцентрів крос став фатальним для п’ятикласника. Також під час навчань із фізичного виховання померли 12-річна буковинка та 15-річний учень у Запоріжжі. Крім того в Кременчуці на змаганнях із теквондо загинув 13-річний хлопчик. А ще 13 жовтня у технічному коледжі Луцька помер 15-річний підліток. Це тенденція чи збіг обставин? Наскільки квола сучасна українська молодь? Чому школярі гинуть на таких заняттях?

«Фатальні уроки фізкультури»: факти

На Львівщині в одному з райцентрів крос став фатальним для п’ятикласника. Також під час навчань із фізкультури померли дванадцятирічна буковинка та п’ятнадцятирічний учень у Запоріжжі. Крім того в Кременчуці на змаганнях із тхеквондо загинув тринадцятирічний хлопчик. А ще 13-го жовтня у технічному коледжі Луцька помер 15-річний підліток, повідомляє волинська кореспондентка Радіо Свобода Валентина Одарченко.

############################

Під час уроку фізвиховання помер 15-річний студент 1 курсу технічного коледжу Луцького Національного Університету Андрій Саламаха. Спеціальна комісія, створена для з’ясування усіх обставин і причин смерті обіцяє оприлюднити висновки лише за півмісяця. Андрій добре навчався на відділенні обслуговування та ремонту двигунів і мріяв після закінчення коледжу вступити о університету. Жодних нарікань на самопочуття ні вчителі, ні однокурсники від нього не чули. Насторожити дорослих мали б підсумки медогляду проведеного в його групі 6 жовтня. Хлопця віднесли до ІІІ диспансерної групи та рекомендували заняття фізкультурою в спецгрупі. Однак займався Андрій разом з усіма. Він упав зненацька після розминки, коли однокурсники почали грати у м’яча. Реанімаційні заходи з боку вчителя фізкультури, а потім лікарів швидкої та реанімобіля нічого не дали, пояснює начальник луцького міськвідділу МОЗ Федір Кошель:

«Перевантажень не були. Діти просто рухались. Була гостра серцева недостатність. Можливо, це просто рефлекторна зупинка серця. Можливо, був удар м’ячем. Це висновки судмедекспертизи». Медики розповідають, що раптові смерті через збіг обставин бувають навіть в абсолютно здорових людей. Науковці не можуть пояснити, чому вони трапляються, фізичні навантаження все ж повинні бути регулярними, вважають вони.

############################

На уроці фізкультури сьогодні

Київська кореспондентка Радіо Свобода Марічка Набока побувала на уроці фізкультури в одній зі столичних шкіл і подивилися, як там стежать за станом здоров’я дітей.

############################

Урок фізкультури мають одночасно два 2 класи: 3 та 8. хороша погода, томі діти з вчителями вийшли на вулицю. Для малечі урок, ніби гра. Енергії в школярів хоч відбавляй. Однак в цій школі, після фізичного навантаження йде обов’язкова процедура – вимірювання пульсу. А до кожного класу прикріплена медсестра, яка постійно слідкує за здоров’ям дітлахів. «Діти діляться на 3 групи: основна, підготовча і спеціальна групи фізкультури. В кожному класному журналі є листок здоров’я, де все прописано».
Також ведеться контроль за травмами на уроках.

############################

Нормативи і контроль

Розробка чинних нормативів для уроків фізкультури – обов’язок Міністерства освіти. А контроль за дотриманням цих нормативів – прерогатива директора школи, про це розповів Радіо Свобода В’ячеслав Гамов, голова комітету фізичного виховання і спорту Міносвіти України. «Директор школи відповідає за усі учбові програми: починаючи з фізики, хімії і закінчуючи уроками фізкультури. Усі програми затверджені Міністерством освіти і науки України і розроблені інститутом змісту та інноваційних технологій. Якщо ми відмінимо тести, то діти не будуть швидко бігати. Але поза уроками фізкультури дитина буде все одно бігати».

Здоров’я у школярів уже не те…

Здоров’я пересічного сучасного українського школяра – набагато гірше, ніж 30-40 років тому, констатує секретар Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Лілія Григорович. Тому те, що трапилося на уроках фізкультури - не випадковість. «Стан здоров’я людини залежить, насамперед, від способу життя. Наші діти їдять продукти харчування не на 100% екологічно чисті, п’ють далеко не джерельну воду. А психологічне життя, клімат, побут».

Фатальні випадки на уроках фізкультури – це збіг обставин

Регулювати заборонами фізичного виховання дітей – нонсенс, так вважає спортивний журналіст Валентин Щербачов. «Ні спорт, ні фізична культура загрози здоров’ю не може становити. Насправді, важливо чим харчуються діти. Варто звертати увагу на віруси. Всі ці смерті – збіг обставин. І забороняти фізкультуру, особливо в школа не можна, адже це дуже корисна річ. І, як зазначають медексперти, померлі діти могли загинути і дорогою зі школи і будь-якої миті».

Нинішні фізкультурні нормативи дісталися Україні у спадок від колишнього Радянського Союзу, зазначив міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко. А у СРСР головним був не розвиток школярів (якщо йдеться про хлопців), а підготовка з них солдата із максимальним використанням фізичних можливостей, констатує Юрій Павленко.


Ви не боїтеся підірвати своє здоров’я на уроках фізкультури? Поцікавилися ми у школярів:

Олег: Боюся, бо я футболом займаюся 7 років. Але, слава Богу, у нас вчитель не надриває здоров’я дітей і не примушує бігти, якщо хтось біжить повільно і не встигає.
Оля: У мене є звільнення з фізкультури, тому навантаження менше і відвідую спецкурси.
Дмитро: Не боюся. Все буває.
Юля: Я нормально відвідую. Але є однокласники, які не ходять, а курять поза кутками.
Віталій: Чув про випадки смерті, але то не від фізкультури. Я сподіваюся.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG