Доступність посилання

ТОП новини

«Росія мріє викинути США з Європи» – експерт


Директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України Григорій Перепелиця в ефірі Радіо Свобода заявив: «Стратегічне завдання Росії – викинути США з Європи. За допомогою газових труб, за допомогою інформаційних воєн Росія успішно просуваються в Європу, але на заваді стоїть американська присутність. Їм треба викинути Америку, щоб потім розмовляти з Європою розміщенням ракет в Калінінграді або газовим диктатом. При такому розвитку ситуації можливий аншлюс Росією Криму або Східної України. З Російської імперії просто так ніхто не виходить. Завжди це велика проблема. Нам пощастило з Біловезькою Пущею, але, я думаю, Росія хоче надолужити все те, що вона втратила у Біловезькій Пущі. Україна зараз опинилась в буферній зоні. Країна, яка опинилась у буферній зоні, немає перспектив на збереження свого суверенітету. Тому вихід – це рух до НАТО».

А вже політтехнолог Тарас Березовець зазначив: «Попередня пара президентів – Джордж Буш та Володимир Путін починали з різних стартових позицій своє президентство. Володимир Путін мав країну, в якій були кепські справи в економіці. Завдяки сприятливій світовій кон’юнктурі Путін залишив Медведєву країну, яка претендує на світового лідера. Натомість, Джордж Буш залишає своєму наступнику Бараку Обамі Сполучені Штати у досить складній ситуації. Тому Сполучені Штати будуть займатися своїми справами. Їм буде дуже важко звертати увагу ще й на Україну».

Натомість Григорій Перепелиця зауважив: «Як Джордж Буш, так і Джон МакКейн, так і Барак Обама будуть проводити однакову політику щодо України. Для Сполучених Штатів Україна завжди буде ключовою країною у геополітичному ландшафті Європи».

За словами Перепелиці, «для Заходу була велика ілюзія, що замість СРСР утвориться така демократична держава, яка прийме цінності заходи і всі будуть жити у злагоді». «Але виявилось все навпаки. Україна стоїть на заваді побудові «великої Росії», чому також заважає США. Це головний виклик для України, головною проблемою якої є відсутність нової української еліти, яка б стояла на сторожі українських інтересів», – наголосив директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України.

XS
SM
MD
LG