Доступність посилання

ТОП новини

70 років тому нацисти влаштували «кришталеву ніч». Це був початок Голокосту


Вітрина одного з єврейських магазинів після «кришталевої ночі».
Вітрина одного з єврейських магазинів після «кришталевої ночі».

У ніч з 9 на 10 листопада 1938 року в Німеччині та Австрії нацисти влаштували погром, внаслідок якого загинули 400 євреїв, 30 тисяч осіб депортували. Були зруйновані всі німецькі синагоги, пограбовані понад сім тисяч єврейських магазинів. Почався Голокост

У ніч з 9 на 10 листопада 1938 року в Німеччині та Австрії нацисти влаштували погром, внаслідок якого були зруйновані всі німецькі синагоги, пограбовані понад сім тисяч єврейських магазинів.

У неділю в Ізраїлі, Німеччині та багатьох інших країнах вшановують пам’ять жертв тих подій.

Згідно з останніми дослідженнями, тієї ночі вбили щонайменше 400 євреїв, арештували і депортували приблизно 30 тисяч. Самі ж нацисти назвали ніч «кришталевою» через розбиті ними вітрини магазинів.

Німецькі євреї назвали ту ніч «погромом», інше визначення страшної ночі – «ніч спалених синагог», число яких разом зі знищеними молитовними залами перевищило 1400.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Егуд Ольмерт заявив у неділю, що погроми 1938 року були початком трагедії Голокосту, жертвами якого стали шість мільйонів євреїв.

З приводу 70-річчя погрому 1938 року парламент Німеччини ухвалив заяву всіх партій з проблеми антисемітизму. Парламент, зокрема, постановив створити фонд для підтримки проектів, які допомагають боротися з проявами антисемітизму.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила в неділю, що «расизм і антисемітизм ніколи не повинні мати більше
шансів у Німеччині та Європі».

За словами канцлера, в жодному разі не можна толерувати ситуацій, коли, приміром, з боку «Хамасу», «Хізболли» чи Ірану є загроза безпеці Ізраїлю.

Захист безпеки Ізраїлю Анґела Меркель назвала частиною національних інтересів Німеччини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG