Доступність посилання

ТОП новини

Не всі стануть професійними музикантами, але всі вони прагнуть перемогти


Київ – У Кам’янці відбувся Шостий всеукраїнський відкритий дитячий музичний конкурс пам’яті П.І.Чайковського. Цей конкурс є, по-своєму, унікальним. Адже у ньому беруть участь лише діти, які навчаються в сільських та районних музичних школах.

Відбувається Всеукраїнський відкритий дитячий музичний конкурс у маленькому містечку Кам’янці, про яку Петро Ілліч Чайковський писав: «Є одне місце, що його я не проміняю на будь-яке інше у світі і яке налаштовує мене на поетичний лад». Сюди композитор приїздив до своєї сестри упродовж майже 30 років. Тут творив свої музичні шедеври.

Конкурс пам’яті Чайковського завершився 6 листопада – у день кончини видатного композитора. Він став початком інших дитячих музичних змагань на Черкащині. Серед них – імені видатного польського композитора Кароля Шимановського, який народився на черкаській землі. Не дивно тому, що діти Черкащини у своєму музичному розвитку можуть дати фору своїм одноліткам з великих міст. Ось, наприклад, слова одного з переможців Кам’янського Конкурсу, 10-річного Олександра Стретіле: «Я був на конкурсах у Черкасах, тут був двічі і був на конкурсі Кароля Шимановського. Я щасливий, що маю стільки нагород, і хочу вигравати ще конкурси». Олександр, який навчається в містечку Шполі, окрім першого місця, отримав також приз «Надія» і диплом за краще виконання твору Чайковського.

На цьогорічний конкурс прибули також діти з Донецької, Вінницької, Тернопільської, Київської і Закарпатської областей. Приїздять в Кам’янку і з батьківщини Чайковського – російського міста Воткінська. За підтримки посольства Росії, конкурс започаткували Кам’янський історико-культурний заповідник, Національний комітет України Міжнародної музичної Ради ЮНЕСКО і Національна спілка композиторів України. Нині його підтримує також Міністерство культури і туризму.

Звичайно, не всі з учасників Конкурсу стануть професійними музикантами, але усі вони прагнуть перемогти. Як, скажімо, Аня Калинчук із Жмеринки, яка отримала диплом за краще виконання на скрипці твору українського композитора.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG