Доступність посилання

ТОП новини

Качинський не запросив Валенсу на урочисту церемонію


Президент Польщі Лех Качинський не вніс до складу запрошених гостей на церемонію відзначення 90-ї річниці дня незалежності Польщі, яка відбудеться 11 листопада, колишнього президента Польщі Леха Валенсу.

На церемонію запрошені близько 800 гостей, включно з Президентом України Віктором Ющенком, канцлером Німеччини Анґелою Меркель та президентом Афганістану Хамідом Карзаєм.

Міністр закордонних справ Польщі Радек Сікорський заявив, що піде «на цю урочистість з важким серцем, оскільки нелегко буде пояснити закордонним гостям відсутність Леха Валенси».

Агенції новин пояснюють причину в давніх розбіжностях між Валенсою та Качинським.

Лех Валенса – польський політичний діяч і правозахисник, лауреат Нобелівської премії миру 1983 року. У 2006-му він заявив про свій намір створити нову політичну партію, обґрунтувавши це тим, що «люди, які колись боролись за незалежність Польщі, не можуть погодитися з тим, що відбувається зараз. Ми не боролись для таких типів, як Качинський».

Лех Качинський, не запросивши Леха Валенсу на церемонію у вівторок, пояснив це тим, що Валенса його «так багато разів ображав», що він «не хотів би зазнати цього знову».
XS
SM
MD
LG