Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Тимошенко: Я налаштована щодо Володимира Путіна оптимістично… ми маємо почати з чистого листка (європейська преса)


Прага – У європейських газетах продовжують аналізувати складну політичну та економічну ситуацію в Україні. Деякі видання публікують інтерв’ю та висловлювання українських політиків з цього приводу, включно з оптимістичними планами українського Прем’єра Юлії Тимошенко щодо стосунків з Росією, чим вона поділилася цими вихідними в інтерв’ю західним журналістам. Хто з оточення нового американського президента кращий для України, висловлюються в європейських виданнях відомі американські експерти.

В інтерв’ю швейцарській газеті «Трібюн де Женев» Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко знову звинуватила Президента Віктора Ющенка у базуванні на «особистих інтересах», коли він намагається все ж досягти своєї мети – проведення дострокових парламентських виборів в Україні. Проти цього різко виступає сама Юлія Тимошенко, про що вона знову нагадала в інтерв’ю. Керівник українського уряду чітко заявила швейцарському виданню, що вона вважає зручним для себе залишатися на посаді Прем’єра до наступних президентських виборів і вести переговори про створення в нинішньому парламенті нової коаліції. Юлія Тимошенко також стверджує тут, що Віктор Ющенко вже не має ресурсу для проведення консолідованої зовнішньої політики України, саме коли Києву, на її думку, необхідно, на противагу вступові до НАТО, більше орієнтуватися на вступ до ЄС та інтеграцію «в європейську систему безпеки». Тимошенко також визнала, що уряд змушений буде, щоб подолати економічну кризу, значно скоротити адміністративні витрати та серйозно обмежити соціальні програми. У розлогому інтерв’ю газеті «Трібюн де Женев» Юлія Тимошенко не змогла приховати задоволення своїми чотиригодинними переговорами з російським прем’єр-міністром Володимиром Путіним і наголосила: «Ми зараз вибудовуємо наші стосунки на новій основі ..., з чистої сторінки... я налаштована тут оптимістично».

Низка експертів вважає, що місце України у зовнішній політиці нового президента США Барака Обами залежатиме значною мірою від нового оточення американського президента та його радників із зовнішньої політики. Так, Димитрій Саймз, президент Центру імені Ніксона та видавець журналу «Національний інтерес», ділиться з приводу цього своїми думками на сторінках «Москоу Tаймз». Саймз вважає, що нова команда Обами із зовнішньої політики, очевидно, формуватиметься з трьох груп відомих американських політиків-реалістів, таких як міністр оборони США Роберт Ґейтс, сенатор-республіканець Чак Гейґел чи колишній сенатор-демократ Сем Нан. Ця група, як наголошує американський експерт, помірковано налаштована щодо Росії і скептично щодо натовських перспектив України. Також не виключено, як каже Саймз, що у нову зовнішньополітичну команду Барака Обами можуть потрапити люди з лібералів-інтернаціоналістів, які мали другорядні посади в адміністрації Білла Клінтона і вважають, що демократію американського зразка варто поширювати у світі, але менш конфронтаційно. До таких належать колишній радник президента США з національної безпеки Джеймз Стайнберґ, правник Біла Клінтона Ґреґорі Крейґ. І третя група ймовірних радників та нової зовнішньополітичної команди Обами, як пише в «Москоу Ньюз» Димитрій Саймз, може бути створена з лібералів-інтервенціоністів як Річард Голбрук, що є другом нового віце-президента США Джо Байдена.Голбрук прихильник вимогливої позиції США стосовно Росії і виступає за негайне прийняття України та Грузії до НАТО

А польська «Жечпосполіта» вважає, що «те задоволення, з яким Москва зустріла обрання Обами, не несе нічого доброго», бо «можна побоюватися, що Обама, на відміну від свого суперника, дасть Москві карт-бланш на відновлення її колишньої імперії».

(Прага – Київ)


  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG