Доступність посилання

ТОП новини

Скандал навколо оренди Мукачівського замку: політика чи намагання врятувати пам’ятку архітектури


Мукачеве, Закарпатська область – Неабиякий скандал розгорівся навколо Мукачівського замку. Міська влада цього районного міста Закарпатської області вирішила надати частину історичного приміщення в оренду і за виручені кошти відремонтувати пам’ятку архітектури. Однак така ідея не сподобалася, посипалися численні звинувачення на адресу ініціаторів. У Закарпатті вбачають у цьому політичний підтекст.

Чи ремонтувати, чи й надалі дозволяти занепадати Мукачівському замкові «Паланок» – такий вибір постав перед громадою Мукачева. Унікальна пам’ятка історії та військової архітектури, яка дійшла з Х століття, нині в занедбаному стані – обшарпані стіни, старі вікна, покрівля, гнилі відкоси на дверях.
На ремонт у держави традиційно грошей бракує, тому міська влада вирішила віддати частину замку в оренду за умови, що орендатор врятує всю споруду. Провели конкурс, на якому у жовтні перемогло ТОВ «Високий замок», яке виявилося й взагалі єдиним учасником. І тут посипалися горіхи.
Опоненти кажуть: пам’ятку історії хоче привласнити Віктор Балога. За даними тижневика «Дзеркало тижня», засновниками товариства-переможця є Оксана Балога, дружина голови Секретаріату Президента, та Марина Петьовка, дружина двоюрідного брата Віктора Балоги й екс-мера Мукачева, нині народного депутата від НУНС. Сам Василь Петьовка в інтерв’ю Радіо Свобода цих даних не спростував.
Великі плани…
Орендар має інвестувати в облаштування замку 20 мільйонів гривень. Мукачівська влада запевняє, що перевірила платоспроможність нових господарів.
У мерії розповідають: за час оренди – до 2056 року – інвестор зобов’язується щомісяця платити кошти до бюджету і вкладати їх у ремонт замку. Тут хочуть облаштувати невеликий готель та ресторан, винний підвал, а ще – працевлаштувати 45 мукачівців.
Заступник міського голови Мукачева Віталій Бендасюк вважає: «Мабуть, комусь вигідно нагнітати ситуацію довкола замку. До нас надходили запити правоохоронних органів через відповідні заяви, ми надали їм всю наявну інформацію».
…І великі сумніви
Але представники Блоку Юлії Тимошенко закликають перевірити, як проводився конкурс. «Ми сумніваємося, чи може фірма, яка має в статутному фонді всього 15 тисяч гривень, відремонтувати замок. Прокуратура мусить оцінити, наскільки законним є проведення конкурсу з одним учасником», – сказала Радіо Свобода представниця БЮТ в області Галина Сірко.
Неоднозначно до оренди Мукачівського замку ставиться й громадськість. Це стосується в першу чергу того, що в Україні недосконале законодавство у справі охорони пам’яток культури.
Історик Вікторія Бабич каже Радіо Свобода, що в Україні загалом і Закарпатті зокрема було чимало історій, коли без дозволів перебудовували, реконструювали й навіть зносили історичні будівлі й ніхто за це не відповідав.
«Не думаю, що це добра ідея – передавати пам’ятки культури, архітектури в приватні руки. Наші люди звикли все переробляти, перебудовувати, аби собі вигідно, не дивляться на унікальність чи історичну цінність. Та ще й у нашій державі немає законів, які б це регулювали», – вважає Вікторія Бабич.
(Мукачеве – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG