Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада звільнила Арсенія Яценюка


Верховна Рада задовольнила заяву голови парламенту Арсенія Яценюка про відставку і звільнила його. «За» відставку спікера проголосувало 233 за 226 необхідних депутатів. Зокрема, за це рішення проголосувало 175 депутатів від фракції Партії регіонів, 1 – від фракції Блоку Юлії Тимошенко, 10 – від фракції Блоку «Наша Україна-Народна Самооборона», 27 – від фракції Комуністичної партії і 20 – від фракції Блоку Литвина. Депутати провели відповідне голосування відкритим шляхом з використанням електронної системи для голосування «Рада».

Спершу у середу Верховна Рада України відсторонила Голову Верховної Ради України Арсенія Яценюка від проведення пленарних засідань до 14 листопада.

«За» ухвалення відповідного рішення проголосував 231 народний депутат з 440, які зареєструвалися у сесійній залі.

Відповідна постанова була внесена трьома фракціями парламенту: Партією регіонів, КПУ та Блоком Литвина.

Постанову про відсторонення на два дні Арсенія Яценюка, зокрема, підтримали 175 народних депутатів від фракції Партії регіонів, 1 – від БЮТ, 8 – від «Нашої України – Народної самооборони», 27 – від КПУ та 20 – від Блоку Литвина.

Арсеній Яценюк після голосування одразу ж залишив сесійну залу.

Відтак пленарні засідання почав вести заступник голови Верховної Ради регіонал Олександр Лавринович.

Трибуну «захищали» представники фракції Партії регіонів.
«Інцидент» на пленарному засіданні між депутатами Партії регіонів та БЮТ закінчився «дружнім рукостисканням» – Нестор Шуфрич – 12 листопада 2008 р.


Під керівництвом Лавриновича Верховна Рада вирішила голосувати за звільнення Арсенія Яценюка з посади голови парламенту.

Голосування провели не таємним шляхом через бюлетені, що встановлює регламент процедури голосування за обрання і відставку спікера, а відкритим поіменним способом за допомогою системи «Рада», без заслуховування звіту спікера.

Парламент змінив процедуру за пропозицією фракції Партії регіонів. За прийняття відповідного проекту постанови проголосував 231 депутат за мінімально необхідних 226.

Рішення, зокрема, підтримали174 депутати від Партії регіонів, 1 – від БЮТ, 9 – від НУ-НС, 27 – від КПУ та 20 – від Блоку Литвина.

Відтак Верховна Рада задовольнила заяву Голови парламенту Арсенія Яценюка про відставку і звільнила його.

*****

Раніше сьогодні на пленарному засіданні Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк наполягав на тому, щоб парламент завершив процедуру голосування щодо його звільнення за власним бажанням.

«Процедуру голосування щодо Голови Верховної Ради України потрібно завершити. Учора вона не відбулася», – заявив сьогодні Яценюк.— Якщо немає довіри до Голови Верховної Ради, потрібно завершити голосування, але так, як це передбачено регламентом».

На брифінгу у вівторок Голова Верховної Ради закликав ініціаторів його відставки повторно внести на розгляд парламенту постанову про його звільнення.

Арсеній Яценюк висловив подив із приводу відмови фракції Партії регіонів брати участь у голосуванні у вівторок, тому що саме вона була ініціатором включення до порядку денного у вівторок питання про його відставку.

Спікер додав, що питання про його відставку має бути «обов’язково й остаточно» вирішене.

У голосуванні щодо звільнення Яценюка з посади голови парламенту у вівторок взяли участь 108 депутатів; лічильна комісія Верховної Ради визнала це голосування таким, що не відбулося.

Яценюк вважає політичною інсинуацією заяви про нелегітимність рішення лічильної комісії Верховної Ради провести таємне голосування за його відставку, як і передбачає регламент.

17 вересня Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк подав у відставку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG