Доступність посилання

ТОП новини

«Із кризи не можна робити шоу» – Віктор Ющенко


(архівне фото)
(архівне фото)

Президент на загальнонаціональній антикризовій нараді закликав політиків не спекулювати на економічній кризі. Він також розкритикував уряд і дав два тижні, щоб переробили бюджет.

Виступаючи в середу в Українському домі, Ющенко наголосив, що в сформованій ситуації всі політичні сили й політичні лідери повинні не знімати із себе відповідальність, а, навпаки, робити все необхідне для стабілізації ситуації в країні.

Крім того, Ющенко закликав політиків думати в першу чергу не про рейтинги і які-небудь вибори, а про виборців.

На думку Президента, тільки спільні зусилля всіх політичних сил і всього населення країни можуть допомогти Україні успішно перебороти кризу.

Віктор Ющенко вважає основною метою антикризових дій підняття національної економіки й збереження зайнятості населення.

Президент пропонує сформувати стабілізаційний фонд у розмірі не менше як 50 мільярдів гривень.

Ця пропозиція міститься в проекті Указу Президента «Про додаткові заходи з подолання фінансової кризи в Україні».

Текст проекту роздали журналістам на загальнонаціональній антикризовій нараді.

Президент критикує Кабмін

Виступаючи перед учасниками наради, Віктор Ющенко критикував Кабінет Міністрів за «бездарну торговельну політику в аграрному секторі», назвавши її «ручною, антиринковою, антигалузевою і непослідовною».

Президент не схвалює також і зовнішньоторговельну політику Кабінету Міністрів: «У нас 12 мільярдів доларів торговельний дефіцит, небачений в історії України».

За словами Президента, економічну кризу в Україні спровокувала політика, яку проводив уряд усередині країни, коли для того, щоб упоратися з дедалі більшою інфляцією, було спровоковане охолодження темпів росту економіки.

Віктор Ющенко також дорікав і Верховній Раді за роздачу соціальних обіцянок, виконання яких немає чим фінансувати. За його словами, «за рік набралося таких обіцянок на суму в 70 мільярдів гривень».

Президент запропонував присутнім на антикризовій нараді доопрацювати проект указу про додаткові заходи з подолання фінансової кризи в Україні, з тим щоб він міг його підписати.

Також Президент запропонував доручити Кабінетові Міністрів внести в місячний термін на розгляд Верховної Ради законопроект щодо розширення списку джерел наповнення стабілізаційного фонду за рахунок надходжень від плати за оренду держмайна, дивідендів, нарахованих на акції держпідприємств, частини прибутку держпідприємств тощо.

Президент дає два тижні на доопрацювання бюджету

Віктор Ющенко виступив за те, щоб Кабінет Міністрів до 27 листопада вніс у Верховну Раду доопрацьований проект державного бюджету на 2009 рік.

На загальнонаціональній антикризовій нараді Ющенко наголосив, що Верховна Рада у свою чергу не повинна зволікати з розглядом цього проекту, тому що це одна з відповідей на негативний вплив світової фінансової кризи.

На нараді в Українському домі в середу були присутні лідери парламентських фракцій, Прем’єр-міністр, керівники місцевого самоврядування, бізнесмени.

7 листопада Президент уже виступив за відкликання з Верховної Ради й переробку Кабінетом Міністрів проекту державного бюджету на 2009 рік.

На його думку, бюджет повинен бути бездефіцитним, і урядові при доробці проекту держбюджету-2009 потрібно звернути увагу, зокрема, на істотне обмеження різних адміністративних видатків, максимальну концентрацію ресурсів, у тому числі й у стабілізаційному фонді, для того, щоб була можливість використовувати ці ресурси для розвитку тих галузей, які найбільше потерплять від фінансової кризи.

Законопроект Кабінету Міністрів про держбюджет на 2009 рік був зареєстрований у Верховній Раді України 15 вересня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG