Доступність посилання

ТОП новини

Енергосценарій на майбутнє обговорюють у Римі


Рим – Світова фінансова криза і боротьба з глобальним потеплінням. Нові сценарії міжнародної енергетичної політики та відродження здорової економіки. Ці теми на дводенній зустрічі у Римі обговорюватимуть провідні енергоексперти і політики з різних країн.

Наступного року Італія перебирає головування у групі країн Великої вісімки і нинішнє зібрання свідчить про готовність Рима прийняти естафету розв’язання нагальних міжнародних проблем. Серед них на першому місці: енергетична безпека та кліматичні зміни.

Римська зустріч енергофахівців, що відбувається вже вчетверте, цього разу зосередить увагу на ситуації у Європі та її енергозв’язках з Росією, країнами Середземномор’я i прикаспійським регіоном. До Італії прибула представницька делегація російських політиків і нафтопідприємців, чільні посадовці з Євросоюзу та провідні гравці енергоринку з арабських країн.

Енергоресурси і захист довкілля – «справжній буревій»

Жодних декларацій чи епохальних рішень учасники зустрічі не ухвалюватимуть, це буде просто дискусія між експертами та політиками. Учасник круглого столу, директор департаменту Мінохорони довкілля Італії Коррадо Кліні повідомив: «Перед Великою Європою від Уралу до Атлантики одночасно постали два виклики: енергетична безпека, тобто достатня кількість енергоресурсів для економічного розвитку, і захист довкілля, необхідно зменшувати викиди шкідливих газів, боротися з кліматичними змінами. Під час дискусії у Римі маємо важливу нагоду, щоб домовитися, як рухатися для подолання цих двох проблем».

У Євросоюзі наразі не дійшли згоди стосовно Пакету з охорони довкілля. Єврокомісія підтримала пропозиції Франції з приводу того, щоб до 2020 року на 20 відсотків зменшити викиди парникових газів, на 20 відсотків збільшити використання відновлювальних джерел енергії і на 20 відсотків поліпшити енергетичну ефективність країн. Деякі члени ЄС, зокрема Італія, відмовляються брати на себе такі зобов’язання. Побоюючись зависоких фінансових витрат, передбачених у Пакеті, римське керівництво вимагає від Брюсселя переглянути спосіб і засоби європейської стратегії боротьби з кліматичними змінами.

Нового поштовху дискусії у Римі додасть інформація Міжнародного агентства з енергетики, котре днями у Лондоні оприлюднило звіт про стан енергетичного сектору за 2008 рік. Ситуацію називають «справжнім буревієм»: незважаючи на економічну кризу, попит на енергоресурси у світі зростає, наявність природних багатств, зокрема нафти, невпинно падає, надмірне споживання шаленими темпами провокує глобальне потепління, а фінансування наукових досліджень через кризу економіки загальмувалося.

(Рим – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG