Доступність посилання

ТОП новини

В Ужгороді скандал навколо груп продовженого дня в школах


Ужгород – Ужгородська влада вирішила запровадити плату за перебування дітей у групах продовженого дня. Називають причину – неповнота груп і брак коштів. Спеціалісти підрахували, що через таке рішення на вулиці опиняться 2,5 тисячі дітей. Батьки школярів категорично проти оплати і вже судяться з мерією Ужгорода.

Від 80 до 150 гривень на місяць доведеться сплачувати батькам за одного ужгородського школяра, якщо він перебуватиме в групі продовженого дня. Вартість буде залежати від кількості дітей. Якщо групи будуть переповнені, платитимуть менше, якщо ж ні – плата буде висока.

Як знайти додаткові кошти з сімейного бюджету, Ганна Опішняк, мати трьох школяриків, не знає: «Тепер заставляють платити за групи продовженого дня. Завтра змусять і за те, що діти ходять до школи, післязавтра – за те, що по землі ходимо! Це просто знущання над людьми!»

Ужгородська влада пояснює потребу платити за групи продовженого дня кількома причинами. Як заявляли під час ухвалення рішення міські депутати, Ужгород – єдине місто в області, де ще існують такі групи. Самі ж групи не наповнені, а більш як 100 вчителям зарплату платити треба – це близько 1 мільйона гривень на рік. Отож вирішили зекономити: зі 104 груп безкоштовними залишили 28 – для соціально незахищених.

Із критикою такого рішення міської влади виступила влада обласна. Начальник управління освіти Закарпатської облдержадміністрації Михайло Мотильчак розповідає, що в освіті можуть бути додаткові платні послуги – ті, що поза межами навчальних планів, факультативи, гуртки тощо. Проте ніде в нормативних документах не зазначено, що у школах можуть бути платні групи продовженого дня.

«Цього року у містах обласного підпорядкування та районах мережа груп продовженого дня збереглася або розширилася, і лише в Ужгороді відбулося скорочення кількості груп продовженого дня зі 104 до 28. Щодня по 13-й годині 2 тисячі 600 дітей залишаються на вулиці», – каже головний освітянин Закарпаття.

Батьки позиваються в суді

Діти без опіки – така ситуація не подобається не лише чиновникам, а й директорам та вихователям груп. Останні ризикують залишитися без роботи, якщо батьки масово відмовлятимуться, а таких відмов у школах міста вже чимало.

Батьки ж, яким нема на кого залишати дітей, ініціювали позов до суду. Перше засідання вже відбулося, і адвокат Юрій Коцур каже: «Ужгородський міськрайонний суд ухвалив призупинити на час розгляду справи у суді рішення виконавчого комітету Ужгородської ради про оплату за групи. Тому я б радив батькам спокійно залишати дітей в групах і не платити за це».

До позову адвоката вже приєдналися батьки ще двох з половиною сотень дітей. Наступне судове засідання у справі відбудеться 5 грудня.

А тим часом навколо питання наростає ще одна хвиля обурення: з’ясувалося, що для того, щоб після уроків дбати про всіх соціально незахищених дітей, 28 груп мало – необхідно щонайменше 35.

(Ужгород – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG