Доступність посилання

ТОП новини

Варшава хоче зміцнити зв’язки з польською діаспорою у світі


Варшава – Польща має намір зміцнювати зв’язки з поляками, що живуть на всіх континентах світу. Уряд країни дійшов висновку, що відносини батьківщини з польськими товариствами у світі треба поставити на нові рейки. Це важливо, оскільки чисельність польської діаспори дорівнює половині всіх мешканців Польщі.

Прем’єр Дональд Туск вважає, що урядові слід більше координувати дотеперішні починання стосовно поляків та зв’язки з польською діаспорою у світі. Тому, крім підтримки культурних проектів, уряд сприятиме також польським підприємцям із діаспори, коли ті вирішать проводити інвестиції в країну свого походження.
Ці питання доручать координувати одному із заступників міністра закордонних справ, сказав керівник польського уряду після зустрічі з Френком Спулею, президентом впливового товариства польської діаспори у США – Конгресу поляків Америки.
Учасником зустрічі, що відбулась у вівторок із нагоди свята Дня незалежності Польщі, був також Кшиштоф Лісек, голова парламентського комітету з питань закордонної політики. Він дуже схвалює те, що у Польщі на діаспору працюють різні структури. «На мою думку, саме в керівних колах держави має бути одна людина, яка від імені уряду займатиметься цими проблемами», – каже він.
Про потребу координації урядом відносин із діаспорою засвідчує закон про так звану «карту поляка», який набув чинності навесні цього року. Силою цього закону громадяни польського походження, які живуть, між іншим, і в країнах Східної Європи, отримують право на безплатні довготермінові візи до Польщі. Вони можуть тут легально працювати, створювати підприємства, безплатно вчитись та отримають безкоштовну медичну опіку, також їм надаються пільги на проїзд громадським транспортом. Фахівці підраховують, що виконання закону про «карту поляка» обійдеться державному бюджетові від 60 до 80 мільйонів злотих, тобто від понад 20 до більш як 27 мільйонів доларів США на рік.
Активісти зв’язків із діаспорою задоволені з ініціативи
Заявою польського прем’єра Дональда Туска щодо посилення на урядовому рівні координації справ закордонних поляків задоволені і в Товаристві «Спільнота Польська», яке працює на польську діаспору в світі. Член правління Товариства Міхал Дворчик каже, що у нинішній владній структурі держави повноваження для вирішення проблем закордонних поляків розкидані по багатьох відомствах, міністерствах, їх має також верхня палата парламенту Сенат та деякі неурядові товариства. «На мою думку, людина, яка працюватиме в найближчому оточенні прем’єра, мала б стати діловим посередником у зв’язках діаспори з виконавчою владою», – вважає представник товариства зв’язків із поляками в світі.
Польща практично ніколи, навіть у часи сталінізму, не поривала зв’язків зі своєю діаспорою. У 1955 році було створене Товариство зв’язків із еміграцією «Полонія». Головною метою того товариства було переконати польську діаспору у вірності ідеям комунізму, агітувати поляків повертатися на батьківщину.
Після падіння ж комунізму у 1990 році на базі Товариства «Полонія» було створене нове Товариство «Спільнота Польська». Минулого року товариство отримало державні субсидії на суму 75 мільйонів злотих, тобто понад 25 мільйонів доларів США.
Як допомогти полякам у діаспорі
Працює це Товариство і в Україні. Член правління Товариства «Спільнота Польська» Міхал Дворчик розповів Радіо Свобода: «Товариство хоче допомогти полякам в Україні зберегти мову, національну та культурну тотожність. Підтримуємо різні заходи польських суспільно-культурних товариств на місцях. Також за нашою ініціативою створюються Будинки польської культури в тих населених пунктах, де живе багато поляків». За його словами, це лише головні серед багатьох способів допомоги полякам в Україні.
За статистичними даними, в Україні живе близько 150 тисяч поляків. За іншими джерелами, в Україні налічується й близько мільйона громадян польського походження, найбільше у Житомирській, Львівській та Волинській областях.
Польська діаспора на всіх континентах світу нараховує понад 20 мільйонів, тобто половину від кількості усіх громадян у самій Польщі. Цікаво, що після Варшави другим за величиною «польським» містом у світі є Чикаго у США, де живе півтора мільйона мешканців польського походження.
(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG