Доступність посилання

ТОП новини

На Рівненщині відзначають річницю класика польської літератури Антонія Мальчевського


Дубне, Рівненська область – На Рівненщині за участю гостей із Польщі та представників польського консульства в Луцьку вшановують пам’ять класика польської літератури Антонія Мальчевського. Мальчевський став засновником «української школи» в польській поезії не випадково – майбутній класик виростав у родовому маєтку Мальчевських під Дубним.

Польські культурні інституції оголосили нинішній рік «роком Антонія Мальчевського». За деякими даними, Мальчевський народився 215 років тому у Княгинині під Дубним, за іншими джерелами – у Варшаві.
Так чи інакше, а рід Мальчевських був знаним на Волині, тут поховані його батьки, котрі рано покинули цей світ, розповідає Генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Томаш Янік.
«Це дуже важлива урочистість і для Дубна, і для польсько-українських стосунків – вшанування пам’яті представника української школи польського романтизму, – каже Томаш Янік. – Бо ця людина народилася на Волині у польській шляхетській родині, але засвоїла чимало уроків української культури, яка вплинула на його творчість. Його поема «Марія» є таким твором, просякнутим українським побутом і культурою… Вперше в Дубні ми разом з українцями відзначаємо цей ювілей».
«Поляк за національністю, українець і поляк – за духом»
«Українська школа» відіграла величезну роль у формуванні польської літератури аж до Генріка Сенкевича. Літературознавці вважають, що вона стала одним із засадничих елементів національної свідомості поляків.
Своєю блискучою освітою Мальчевський зобов’язаний Кременецькому ліцеєві, а його поема «Марія. Українська повість» досить часто перевидавалась, розповідає письменник і перекладач Микола Пшеничний: «Антонія Мальчевського називали своїм вчителем і Адам Міцкевич, і Юліуш Словацький… «Марія» перекладена англійською, французькою, литовською, російською, навіть есперанто, і – поки що фрагменти, трьома різними авторами – українською мовою».
У перші роки незалежності дубнівчанин Микола Тимчак виготовив меморіальну дошку пам’яті Антонія Мальчевського, котру розмістили на Дубенському костелі Петра і Павла. Днями ще одну велику пам’ятну стелу пам’яті поета відкрили на дзвіниці костелу.
Письменники і видавці з Рівного, Тернополя, Луцька і Варшави провели наукову конференцію, де відкривали досі не відомі широкому загалові сторінки життя і творчості Мальчевського. Скажімо, мало кому відомо, що Мальчевський був учнем батька польської драматургії Тадеуша Чацького, а той свої перші п’єси поставив саме в Дубенському палаці Любомирських.
Як сказав про Антонія Мальчевського заступник голови Рівненської облдержадміністрації Степан Павлюк, «Він поляк за національністю, але українець і поляк за духом, бо творив тут і зробив великий вклад у розвиток культури і літературознавства нашої землі».
До Дубна прибуло багато гостей із Польщі. «Отче наш» під час молитви промовляли і українською, і польською мовами. Українці і поляки Волині і Підляшшя провели наукові читання і конкурс декламаторів, відкрили меморіальну дошку на фасаді Княгининської школи, відвідали оновлену могилу матері та меморіальний знак батькові Антонія Мальчевського у Варковичах та Дубні.
А нещодавно в Дубні відбулося спецпогашення конверта з маркою пам’яті Антонія Мальчевського, де він зображений на фоні Дубенського замку.
(Дубне – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG