Доступність посилання

ТОП новини

Український Колумб з Коломиї


«Українська смішна листівка». Художник Ігор Бежук
«Українська смішна листівка». Художник Ігор Бежук

Івано-Франківськ – Традиційна українська історія вважала, що першими трудовими емігрантами були Іван Пилипів та Василь Ілиняк з Небилова Рожнятівського району, які у 1891 році приїхали до Канади. Та коломияни стверджують: саме їхній земляк Іван Богдан першим з українців «відкрив» Америку, і було це 400 років тому. Йому нещодавно у місті над Прутом встановили пам’ятну дошку як «першому представнику України у Новому Світі».

400 років тому до американського міста Джеймстаун у штаті Вірджинія прибув англійський корабель «Марія і Маргарита». Чи то пасажиром, чи то корабельним теслею був на ньому Іван Богдан з Коломиї. Тож він став першим українцем, що зійшов на американську землю. А позаяк добре знався на виробництві дьогтю і скла, може, саме він заснував першу скляну гуту в Америці. І ця людина реальна, стверджує краєзнавець, керівник Клубу коломийців Микола Савчук.
Микола Савчук видав книжечку «Колумб з Коломиї», художник Олена Ясінська.


«У 2000 р., як я був у Польщі, натрапив на книжку «Боже ігрище. Історія Польщі». Написав цю книжку всесвітньовідомий історик Норман Дейвіс. І я в тому 3-томнику натрапляю на таку звістку, що припливли в 1608 році чотири поляки. І називає тут Івана Богдана з Коломиї».

Українець Америці відкрив Коломию

У Польщі про Івана Богдана як одного з тих чотирьох поляків, що прибули до Америки, говорять добру сотню років. Українські емігранти в Америці «перетягли» це прізвище в українську історію. І це справедливо, каже Микола Савчук, бо і зараз людей з таким прізвищем в Коломиї багато.

«Однозначно погоджуються і поляки, і українці, що він з Коломиї. Стоїть питання тільки, якої він національності. Ми вважаємо його українцем. Якби він називався Збігнев там чи Ричард, було ж тяжко сказати, що він українець. Але Ян, Іван...».

Різні легенди пов’язані з «українським Колумбом». Що нібито до Америки втікав з турецького полону, і що був знайомий з мандрівником-авантюристом Джоном Смітом, і що брав участь у першому страйку неанглійців за надання виборчих прав. Кажуть, про це можна прочитати у книзі «Правдиві мандри, пригоди і спостереження капітана Сміта», от тільки її перекладу українською нема.

Це ніби полетів на Марс

Відкривши пам’ятну дошку Іванові Богдану, коломияни заявили, що так вони відзначили історичну дату: 400-річчя трудової еміграції українців за океан.

«Якби так порівняв відкриття 400-річної давнини і сучасне, то те, що Іван Богдан поплив до Америки тоді, то це тепер ніби полетів на Марс».

Коломийські художники випустили листівки про свого земляка-першовідкривача, а Микола Савчук написав книжечку «Колумб з Коломиї». 30 років тому Український конгресовий комітет Америки видав у Чикаго марку з портретом Івана Богдана.

(Івано-Франківськ – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG