Доступність посилання

ТОП новини

Латвія святкує 90-річчя проголошення держави


Рига – Сьогодні Латвія святкує 90-ту річницю проголошення Латвійської Республіки. До Риги на урочистості прибули президенти Литви, Естонії та Польщі. Латвійці в рамках святкових заходів під гаслом «Надихнися Латвією» провели понад тисячі цікавих акцій і подарували своїй державі різноманітні подарунки.

18 листопада 1918 року в Національному театрі у Ризі члени Народних зборів урочисто проголосили створення Латвійської держави. Сьогодні, рівно через 90 років, у тому ж театрі відбулася ще одна символічна акція – 90 дітей та підлітків, обраних у перебігу конкурсу есе «Латвія. Майбутні 90» разом із президентом Валдісом Затлерсом, відновлюючи історичний акт 1918 року, знову проголосили незалежну Латвійську Республіку.

Саме ця молодь і визначатиме майбутнє Латвії, наголошує одна з учасниць акції Мара Даукше: «Я сподіваюсь, що Латвія буде не тільки процвітаючою державою, в ній проживатимуть усміхнені, доброзичливі люди, які допомагатимуть один одному у важких ситуаціях і житимуть у злагоді зі своїми сусідами».

Хочуть потрапити до Книги Ґіннеса

Латвійці вирішили підійти до відзначення ювілею держави неординарно і провести такі заходи, які б запам’яталися надовго, а можливо, й потрапили до Книги рекордів Ґіннеса.

Зокрема на честь ювілею держави тисячі мешканців Латвії вплели свою нитку в 90-метрове виткане полотно.

Також потягом півроку в Латвії складали Пояс єдності – багатокілометрову стрічку, на одному боці якої зображено орнамент лієлвардського паска, в якому за давніми віруваннями зашифроване у знаках та символах послання предків. З іншого боку Поясу єдності – побажання Латвії і підписи багатьох латвійців та іноземців. Пояс єдності можна побачити в Ризі. Він складений як лабіринт за формою контурів Латвії.

На честь Латвії латвійці співали, танцювали, а також бігали. Любителі активного способу життя організували у Ризі безперервну цілодобову естафету-марафон «Біжи за Латвію», яка претендує на рекорд Ґіннеса.

Також потрапити до книги рекордів у категорії «найдовший танець» сподіваються танцюристи, які у подарунок Латвії виконали старовинний «Танець алеї».

«Запали світ своєї душі за Латвію»

Із нагоди 90-річного ювілею держави Латвійська пошта випустила нову поштову марку, а Латвійській банк – ювілейну монету. Митці присвятили Латвії свої художні роботи, зокрема цікавим подарунком стала картина, зроблена з піску на березі Балтійського моря молодими латвійськими художниками.

Насолоджуватись святковою композицією зі світла та музики мешканці та гості Риги мали змогу кожного вечора з 14 по 18 листопада в рамках фестивалю «Світить Рига», кульмінацією якого стане святковий феєрверк.

Музичний режисер фестивалю Юріс Вайвутс зазначив, що головний акцент у фестивалі був зроблений на поєднанні гри світла і класичних музичних композицій. «Я хотів знайти такі музичні фрагменти, щоб були і оркестрові композиції, а також лунали такі музичні інструменти, які б увиразнили гру світла, феєрверку в цій яскравій виставі», – каже він.

«Запали світ своєї душі за Латвію» – гасло організаторів святкових заходів знайшло відгук у пересічних латвійців.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG