Доступність посилання

ТОП новини

Через Голодомор Україна і Росія формують двополюсний світ (європейська преса)


Прага – Європейська преса продовжує публікувати матеріали про відзначення в Україні 75-річчя Голодомору і звертає увагу на принципову суперечку між Москвою і Києвом з цього питання, що стає не менше вразливим для Кремля, аніж бажання Києва вступити до НАТО. Білоруський президент дав інтерв’ю низці європейських видань, де закликав Європу «дозволити Білорусі вільно спілкуватися і торгувати» із Заходом.

Російське видання «Комерсант» надрукувало матеріал про відзначення цього тижня у Києві 75-річчя пам’яті жертв українського Голодомору. У ньому йдеться про гострі суперечки між Москвою і Києвом з приводу трактування цієї масштабної трагедії часів радянського тоталітаризму. Газета відзначає відмову президента Росії Дмитра Медведєва приїхати до Києва на відзначення пам’яті жертв Голодомору і його відкриті претензії до українського президента з приводу трактування Україною цієї трагічної сторінки історії. Російське керівництво не згодне з трактуванням Голодомору, як «геноциду українців», бо, мовляв, від голоду 1932-33 років страждали й інші народи тодішнього СРСР. «Комерсант» наводить слова представника МЗС Росії про те, що в Москві бояться такої перспективи – «після визнання геноциду українців не далеко й до вимог про виплату Росією компенсацій». «Комерсант» не виключає, що дипломатична війна між Росією та Україною довкола Голодомору може стати не менш гострою, аніж баталії довкола бажання Києва вступити до НАТО. Московське видання наводить слова експертів, які вважають, що через Голодомор Україна «відриває себе від радянського якоря та формує свою ідентичність, а Росія, навпаки, переробляє радянську історію та живе нею». Тобто, дві країни вже сьогодні формують два різних світосприйняття і біполярне переосмислення жахів радянського тоталітаризму.

Впливова «Файненшел Таймс», як і деякі інші газети в Європі, друкує текст інтерв’ю білоруського президента Олександра Лукашенка, який заявив західним журналістам, що Білорусь є складовою «старої і мудрої матінки – Європи» і навіть її «географічним центром». Газета наводить критику Лукашенка на адресу Заходу щодо так званих «подвійних стандартів» і його обвинувачення на адресу білоруської опозиції, яка нібито «куплена» Заходом і недієздатна. У цьому інтерв’ю Олександр Лукашенко водночас закликає Захід «допомогти нам вільно спілкуватися і торгувати» та зняти блокаду з Білорусі.

Британська «Ґардіан» інформує про знайдене європейськими археологами на території Німеччини захоронення найдревнішої європейської так званої «парної родини». Цьому могильнику, де знайдено кістяки матері, батька та двох їхніх синів, майже 5 тисяч років. «Гардіан» також повідомляє, що на сьогодні ця знахідка «парної сім’ї» є найстаршою зі знайдених археологами у світі.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG