Доступність посилання

ТОП новини

65-річчя хору імені Григорія Верьовки


Київ – Великим концертом в Національній опері відзначалося 65-річчя від дня заснування Національного українського народного хору імені Григорія Верьовки та 75-ліття його художнього керівника, Героя України, Анатолія Авдієвського.

Спів народного хору України імені Григорія Верьовки пізнається з перших хвилин звучання. Поєднує він, здавалося б, неможливе – характерний для автентичного хорового мистецтва так званий «грудний» спів і спів академічний.

Зібрані з різних регіонів народні таланти шліфують, наче діаманти, прагнучи зберегти їх первозданну красу. Виконавські можливості хору надзвичайно широкі – від етносу до класичних обробок а-капела, від музики духовної до творів сучасних композиторів. І жіночий, і чоловічий склад співаків вражає красою тембрів і глибиною звучання. Майже чверть століття мистецтво хору розвивав його перший керівник Григорій Верьовка.

З 1966 року і донині славетний колектив очолює лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, академік Анатолій Авдієвський. У цьому році йому минуло 75. Сьогоднішній склад музикантів нараховує понад 100 співаків, танцюристів та виконавців на народних інструментах.

Професійна майстерність і краса звучання доведена до такого рівня, що мистецтво колективу сприймають як символ еталонного народного музичного мистецтва України, а сила співу викликає подив. У Мексиці співаків просили показати горло, щоб переконатися, чи не має якогось таємного секрету звучання. А одна з французьких газет дивувалась, що «співаки демонструють здатність співати просто неба без мікрофонів».

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG