Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко відкрив Меморіальний комплекс жертвам Голодомору на Харківщині


На церемонії відкриття Меморіального комплекс жертвам Голодомору в Дергачівському районі а Харківщині, 19 листопада 2008 р.
На церемонії відкриття Меморіального комплекс жертвам Голодомору в Дергачівському районі а Харківщині, 19 листопада 2008 р.

Харків – Меморіальний комплекс, відкритий сьогодні за участю Президента Віктора Ющенка, розташований в Дергачівському районі, на автотрасі Харків – Бєлгород. Це бронзовий монумент у вигляді селянської родини: чоловік, жінка і двоє дітей – хлопчик та дівчинка, які покинули власну садибу, щоб врятуватись від голодної смерті.

Скульптурна композиція, за задумом автора, символізує боротьбу за волю, за Україну. Наступними кроками, як запевняє місцева влада, буде зведення поруч каплиці та будівництво музею Голодомору.
Загалом на Харківщині вже встановили понад 230 пам'ятних знаків. Здебільшого це пам'ятні хрести жертвам Голодомору.
За твердженнями істориків, Харківщина – лідер за кількістю померлих від голоду. Лише за 3 місяці 1933 року тут загинуло понад 600 тисяч осіб.
Урок від Президента
Про ті страшні події вихованцям Харківського вищого училища фізкультури та спорту Президент розповів особисто. Віктор Ющенко провів відкритий урок пам'яті. Глава держави розповів про штучний характер голоду і закликав учнів провести власне дослідження своєї родини, щоб дізнатись, як жили їхні бабусі та дідусі в 30-ті роки.
«Хай трагедія 32-33 років – це сумна сторінка нашої історії. Але, вибачте, це наша історія. Ми можемо робити уроки з неї, якщо ми будемо знати цю історію. І тому я закликаю вас і всіх діток української школи кожному зробити своє дослідження по своїй родині. Як померли ваші прадіди? Як вони жили в 1932-му, 33-му році? Як вони дали відповідь на цей виклик? Тому що наш народ переміг. Ми вийшли з великими жертвами, але вийшли непереможною нацією», – сказав Віктор Ющенко.
«Турбоатому» – державне замовлення!
Після уроку пам'яті Президент вирушив на завод «Турбоатом». В одному з цехів відбулася його зустріч із робітниками. Попри фінансову та економічну кризу в державі, завод не скорочує обсягів виробництва і людей не звільняє. Як заявив директор підприємства Віктор Суботін, у «Турбоатома» підписаних контрактів більше ніж на мільярд гривень. Завод виробляє турбіни для атомних, а також тепло- та гідроелектростанцій. Серед головних замовників Вірменія, Казахстан, Мексика, Індія, Росія та сама Україна. Держзамовленням забезпечити «Турбоатом» Президент пообіцяв аж на 15 років наперед.
«Два роки тому ми прийняли державну програму, в основі якої розбудова ядерної енергетики. А в ядерній енергетиці розбудова 21-го ядерного блоку. І якщо ми хочемо осилити цю програму, її можна осилити тільки на «Турбоатомі»... Переконаний, що це замовлення невдовзі отримає завод для того, щоб забезпечити всю стратегію ядерної енергетики країни на найближчі 15 років», – заявив Президент.
Забудовники зустріли Президента пікетом
На увагу Глави держави розраховували і харківські забудовники. Зранку вони влаштували пікет на майдані Свободи. На площі зібралося майже дві тисячі людей. Із собою забудовники пригнали ще й спецтехніку – бетономішалки та вантажівки. Будівельники вимагали негайного звільнення з посади керівництва обласної інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю і керівництва місцевої філії «Укрдержбудекспертиза».
Забудовники звинувачують чиновників у проведенні незаконних перевірок, необґрунтованих відмовах приймати в експлуатацію готові об'єкти та здирництві. Конфлікт триває вже кілька місяців. На дії посадових осіб ДАБК забудовники вже поскаржилися до Кабінету Міністрів, РНБО та Антимонопольного комітету.
Представники найбільших будівельних компаній області запевнили, що готові до безстрокових акцій протесту.
(Харків – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG