Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» вважає, що його борг удвічі менший, ніж думають у «Газпромі»


На сьогодні борг НАК «Нафтогаз України» перед «РосУкрЕнерго» становить близько 1,3 мільярди доларів.

Про це на брифінгу повідомив журналістам заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Володимир Триколіч.

«Сьогодні борг з урахуванням усіх нюансів – 1 мільярд 260-270 мільйонів. доларів», – сказав він, наголосивши, що перед «Газпромом» НАК «Нафтогаз України» боргу не має.

Вчора в ЗМІ з`явилася інформація про те, що під час чергового раунду переговорів НАК «Нафтогаз України» і «Газпрому» російська монополія запропонувала Україні механізм погашення боргу за газ, що становить, за її твердженням, 2,4 мільярда доларів. «Газпром» готовий погасити борг за рахунок коштів, які до березня 2010 року «Нафтогаз» мав одержувати за транзит російського газу територією України.

Сьогодні ж надійшло повідомлення, що Президент Росії Дмитро Медведєв доручив ВАТ «Газпром» стягнути з України, за його словами, борг за постачання газу з Російської Федерації, який складає 2,4 мільярда доларів.

«З боргом України потрібно остаточно визначитися і стягти його або в добровільному порядку, або в примусовому. Так, як це встановлено чинним законодавством і в рамках наших двосторонніх відносин», – заявив Дмитро Медведєв на зустрічі з главою «Газпрому» Олексієм Міллером. Про це повідомила прес-служба президента Росії.

Дмитро Медведєв наголосив: «Я звернув увагу, що наші українські партнери заборгували нам понад 2,4 мільярда доларів. Це великі гроші для будь-якої держави і будь-якої компанії, зокрема й «Газпрому».

Президент Росії зазначив, що під час приїзду до Москви українського прем'єра Юлії Тимошенко була досягнута домовленість, що «ці гроші будуть відшкодовані в установленому порядку».

18-19 листопада в Москві проводилися переговори глави НАК «Нафтогаз України» Олега Дубини і голови правління ВАТ «Газпром» Олексія Міллера про постачання і транзит газу в 2009 році.

За даними газети «КоммерсантЪ-Украина», під час переговорів російська монополія запропонувала Україні механізм погашення боргу за газ у розмірі 2,4 мільярда доларів.

За словами високопоставленого джерела газети в «Газпромі», борг «Нафтогазу» в 2,4 мільярда доларів російська монополія запропонувала погасити за рахунок оплати транзиту газу територією України протягом подальших 14 місяців.

Крім того, «Нафтогаз» зобов'язується заморозити транзитну ставку на рівні 1,7 долара за тисячу кубометрів на 100 кілометрів мінімум до 2011 року.

Газета нагадує, що на початку року «Нафтогаз» заявляв, що вважає справедливою ставкою транзиту газу – 9,32 долара за тисячу кубометрів на 100 кілометрів, але відмовився від підвищення тарифу після того, як «Газпром» оголосив про намір дзеркально підвищити вартість транзиту середньоазіатського газу, що постачається і в Україну.

Переговори про погашення заборгованості «Нафтогазу» перед «Газпромом» тривають із лютого минулого року.

НАК не змогла розрахуватися з російською монополією, оскільки уряд не компенсував різницю між закупівельною ціною на газ і відпускною ціною для ТКЕ за 2006 рік.

Експерти впевнені, що запропонована «Газпромом» схема невигідна «Нафтогазу України» – компанія позбудеться основного джерела валютної виручки в 2009-2010 роках.

На думку експерта Олега Зарубінського, відсутність валютних надходжень у 2009 році приведе до того, що дефіцит власних оборотних коштів НАК досягне 20 мільярдів гривень (з урахуванням 8 мільярдів гривень планового дефіциту оборотних коштів).

Заморожування транзитної ставки суперечить також політиці уряду України, який прагне збільшити її, зазначає член постійної комісії Верховної Ради з розслідування ситуації на ринку природного газу Василь Кисельов.

2 жовтня 2008 року під час зустрічі глави уряду Росії Володимира Путіна і Прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко був підписаний Меморандум про співпрацю в газовій сфері.

Одним із ключових положень документа є можливість переходу на прямі довгострокові відносини між ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз України» з 1 січня 2009 року.

Документом також підтверджено намір поетапного (впродовж трьох років) переходу на ринкові, економічно обґрунтовані і взаємоузгоджені ціни на газ для України, а також тарифи на транзит газу її територією.


XS
SM
MD
LG