Доступність посилання

ТОП новини

«Європеана»: ЄС «оцифровує» свою культурну спадщину


Screen shot з сайту europeana.eu
Screen shot з сайту europeana.eu

Брюссель – Уся культурна й духовна спадщина Європейського Союзу за останні 2 тисячоліття від сьогодні стала доступною для кожного. Ініційована Єврокомісією, щойно відкрита віртуальна бібліотека називається «Європеана». Вона має об’єднати щонайменше 6 мільйонів книжок, манускриптів та інших культурних надбань із 27 країн об’єднаної Європи. Проте попереду у невеликого колективу цієї інтернет-бібліотеки велетенська робота з переведення на електронні носії книжок, картин і документів. Адже на електронний формат нині переведено тільки 1 відсоток фондів національних бібліотек ЄС.

Інавгурації цього величезного культурного проекту чекали давно: ідея виникла ще у 2000 році. Приготування тривали останні три роки після того, як Єврокомісія виступила з ініціативою створення у країнах співдружності цифрових бібліотек.

Названа «Європеаною», ця європейська інтернетна платформа є своєрідним європейським конкурентом порталу «Google Book Search», створеного у США чотири роки тому.

Тепер отримати доступ до будь-якого елементу європейської культурної спадщини можна за допомогою кількох натискувань на клавішах комп’ютера. Матеріали з бібліотек, музеїв, архівів – усе в розпорядженні широкої публіки.

«Нема доступу до сейфу – йди на www.europeana.eu»

Цей сайт – багатомовний і багатокультурний, пояснює єврокомісар Вівіан Редінґ. «Європеана». Це не тільки бібліотека, а й «двері до всієї нашої культури», каже вона.

«Візьміть Шопена, наприклад. Ви знайдете (на «Європеані») партитуру, написану його власною рукою. Цього ви ніде не побачите. Хіба тільки, якщо у вас є доступ до сейфів десь у Польщі. У вас також буде можливість ознайомитися з його життям, коментарями, фотографіями, листами. До того ж, там буде можливість послухати записи його музики, зібрані з різних європейських країн», – зазначає єврокомісар Вівіан Редінґ.

Серед скарбів європейської культури в інтернет-бібліотеці можна безкоштовно знайти і «Божественну комедію» Данте, і репродукцію Рембрандтової «Нічної варти», й історичні документи, і навіть зображення падіння Берлінської стіни.

«Європеана» і Google взаємодоповнюються

Наразі до послуг користувачів 2 мільйони мистецьких матеріалів. Співучасниками збору та оцифровування всіх цих документів, фотографій, картин, літературних творів та аудіо й відеозаписів є тисячі культурних закладів Європи.

Порівняно з «Європеаною» програма оцифровування на Google, що існує з 2004 року, виглядає велетенською, бо вже налічує 7 мільйонів мистецьких творів. Проте Джілл Казинз, програмний директор «Європеани», каже, що європейська інтернет-бібліотека не є конкурентом, а якраз доповнює Google. «Все це разом дасть людям доступ до широкого набору автентичних творів», – стверджує вона.

На подальшу роботу над віртуальною бібліотекою Єврокомісія має надати понад 200 мільйонів євро. А тим часом перед колективом «Європеани» є ще декілька невирішених проблем, що насамперед стосуються авторських прав та методів тривалого зберігання такого широкого обсягу інформації.

Нова інтернет-бібліотека розташована за адресою www.europeana.eu.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG