Доступність посилання

ТОП новини

Успіхи і прорахунки після Помаранчевої революції. Грузини заздрять українцям? (Огляд преси)


Київ – Завтра Україна і солідарний з нею світ вшановуватимуть пам'ять жертв Голодомору 1932--1933 років. Четверту суботу листопада визначено як день жалоби ще указом Президента Леоніда Кучми. 22 листопада ми мали б відзначати ще одну дату - День свободи, ініційований уже Указом Президента Віктора Ющенка. Завтра, як нагадує газета «Голос України», виповнюється четверта річниця Майдану. Вперше за короткий відрізок історії дві події збіглися в часі. Про цей символічний збіг, уроки і змарновані шанси Помаранчевої революції на шпальтах парламентської газети розповідає один із «польових командирів» Майдану Микола Томенко.

«Нова газета» аналізує успіхи і найбільші огріхи України за чотири роки після Помаранчевої революції. Щодо досягнень, то їх не так уже й багато, - зауважує видання. Насамперед, це свобода слова. Друге досягнення – визнання Голодомору геноцидом українського народу. Тут напрочуд консолідовано і конструктивно діяв парламент, який ухвалив відповідний закон. Серед успіхів видання також зазначає і певне визнання України Заходом і вступ до СОТ. Що ж до поразок, то їх, на думку газетярів, набагато більше. Одна з головних - розкол помаранчевого табору. Про інші розповідається в статті «День Майданомора».

Нинішня українська влада не скористалася плодами Помаранчевої революції, в усякому разі для того, щоб не словом, а ділом закріпити свій авторитет в суспільстві. Однак, як стверджує «Газета 24», досягнення України можуть бути навіть причиною заздрості – зокрема, у грузин, чия революція рівно на рік старша від української. З їхньої точки зору, в Україні більше демократії, аніж у Грузії: завдяки свободі слова, наявності конкурентних політичних сил і політиці Президента Ющенка, який не повів країну до диктатури.

Українські супермаркети погрузли в боргах. Як стверджує газета «Діло», сума їхньої заборгованості перед постачальниками продуктів за рік зросла в 1,5-2,5 рази. Найбільші в країні торговельні мережі не оприлюднили свої фінансові дані. Однак, як засвідчують компанії-постачальники продукції, у цих супермаркетів не менші проблеми. Більше про них можна довідатися зі статті «Що приховують супермаркети?».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG