Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» Україні: Не буде контракту – не буде газу


Російський газовий монополіст розраховує, що проблема заборгованості України за газ буде вирішена до січня, заявив речник «Газпрому».

В інтерв’ю російському телеканалові «Весті» в суботу Сергій Купріянов наголосив, що без контрактів «Газпром» не постачатиме газ Україні. Він додав, що до нового року «ще є час домовитися».

Прес-секретар правління «Газпрому» нагадав, що меморандум про співпрацю в газовій сфері, який підписали прем’єри України і Росії 2 жовтня, чітко передбачає: основною умовою для підписання довгострокових прямих контрактів на постачання газу Україні і транзит газу її територією з поступовим переходом на ринкове ціноутворення для України було повне і безумовне погашення всієї наявної заборгованості української сторони.

За його словами, цього досі так і не відбулося, і з цим пов’язана та твердість, із якою «Газпром» визначив свої наміри.

Купріянов також заявив, що між Україною і Росією насправді немає суперечностей щодо розміру боргу, хоча сторони називають цілком різні числа. За словами речника «Газпрому» Україна при цьому враховує тільки вересень і жовтень, тоді як у Росії враховують і поточні поставки, бо листопад добігає кінця, і це «істотна сума», а ще є пені і штрафи.

Таким чином, сказав він, насправді розбіжності в оцінці поточної заборгованості немає, а українська сторона говорить лише про прострочену заборгованість.

У суботу ж український тижневик «Дзеркало тижня» публікує дані джерел у «Нафтогазі України», за якими борг за газ, що його поставила Україні компанія-посередник «РосУкрЕнерго», дійсно оцінюється в 2 мільярди 250 мільйонів доларів.

У п’ятницю «Нафтогаз України» закликав припинити спекуляції навколо боргу за газ і заявив, що відповідно до оформлених документів борг за спожитий цього року газ перед компанією «РосУкрЕнерго» становить 1 мільярд 267 мільйонів доларів.

«Нафтогаз» також нагадав, що протягом цього року єдиним постачальником імпортного газу до України була компанія «РосУкрЕнерго», а відтак боргу перед російським «Газпромом» бути не може.

А Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко в п’ятницю взагалі заперечила наявність газового боргу України.

Перебуваючи того дня в Швеції, вона заявила, що борг за постачання газу перед російським «Газпромом» має не Україна, а компанія «РосУкрЕнерго».

Раніше в п’ятницю в Києві Президент Віктор Ющенко, відкриваючи засідання Ради національної безпеки і оборони, звернувся до Кабінету Міністрів із вимогою продемонструвати протягом 5 днів, що з газом усе вирішено, «починаючи з розрахунку за спожитий газ».

За словами Президента, заборгованість за газ – це проблема безпосередньо уряду, і Кабмін несе всю відповідальність за її вирішення.

У четвер президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що Україна заборгувала за газ 2 мільярди 400 мільйонів доларів.

У розмові з головою правління «Газпрому» Олексієм Міллером він доручив російському газовому монополістові стягнути з України цей борг «або в добровільному порядку, або в примусовому», повідомила прес-служба Кремля.

Цю саму суму повторив у четвер і представник «РосУкрЕнерго».

«Газпромові» належить 50 відсотків акцій «РосУкрЕнерго».

Іще в лютому 2008 року під час газових переговорів Росія і Україна домовилися про усунення посередників у постачанні газу з Росії до України. Проте пізніше було вирішено залишити «РосУкрЕнерго» в ланцюжку до кінця 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG