Доступність посилання

ТОП новини

Автосалон у Лос-Анджелесі


Нью-Йорк – У Лос-Анджелесі відкрилася традиційна міжнародна автомобільна виставка – останній великий салон в Америці нинішнього року.

Зовні цей автомобільний салон мало чим відрізняється від інших великих автошоу в Детройті чи Нью-Йорку.

Конференційний центр, за традицією, виглядає як годиться. Навколо нових моделей, що виблискують лаком і хромо-нікелем на стендах, походжають довгоногі красуні з голлівудської масовки, звучить бравурна музика, покликана сприяти настроєві, розігрують лотереї.

Криза і тут відчутна

Автошоу в Америці від багатьох європейських відрізняються тим, що тут авто можна купити просто на місці, та ще й зі знижкою.

Але нині охочих обмаль, адже за межами вернісажу дійсність, далеко не святкова. Тут і фінансова криза, і непевне майбутнє детройтських автовелетнів, і непередбаченість цін на пальне – вчора долар за літр, сьогодні 65 центів, завтра – ніхто не знає.

Отож, той, хто ладен купити, шукає моделі або меншого розміру, або максимально економічної. За перші 10 місяців року продаж нових машин в Америці зменшився на 14 відсотків, причому чим далі, тим крутіше. У жовтні продаж скоротився на понад третину – найгірший показник за чверть століття. «Люди бояться втратити роботу, – сказав у телевізійному інтерв’ю відомий аналітик Лінкольн Мерігью. І пояснив: рецесія не вщухає, а за таких умов люди відкладають купівлю великих речей, насамперед автомобілів, бо можна спокійно далі їздити на старому».

Увага до новинок

«Форд» привіз до Лос-Анджелеса нові модифікації двох існуючих моделей – Ford Fusion і Mercury Milan. Їхні двигуни тепер гібридні, тобто бензино-електричні, що довзоляє проїхати 1125 кілометрів на одному баку пального.

«Дженерал Моторз» показує нову електричну модель Chevrolet Volt, але у продаж вона має надійти аж 2010 року, тому мало хто нею сьогодні цікавиться. Крайслер демонструє електричні прототипи Dodge і Jeep.

Але зіркою виставки вважають новий варіант відомої німецької моделі Volkswagen Jetta TDI. Ця машина приваблює високою економічністю і відносно низькою ціною – трохи більше 21 тисячі доларів. Двигун дизельний, вдосконалений, екологічно чистий такою мірою, що відповідає навіть вимогам штату Каліфорнія, найсуворішим в Америці. Машина високоекономічна, здатна проходити понад 20 кілометрів на одному літрі пального. Як стверджують спеціалісти, це найкращий результат з-поміж усіх авт на американському ринку, включно з найновішими гібридними. Навіть славнозвісна Toyota-Prius з бензино-електричним двигуном поступається економічністю новому дизельному Volkswagen. «Шедевром» назвав цю машину автомобільний коментатор «Нью-Йорк Таймс» Лоренс Улрих, звичайно скупий на гучну похвалу.


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG