Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-польський проект розвитку сільських територій стартував на Рівненщині


Польські дорадники презентують у Рівному проект розвитку сільських територій
Польські дорадники презентують у Рівному проект розвитку сільських територій

Рівне – Сприяти розвитку сільських територій на Рівненщині в умовах падіння товарного виробництва взялися польські партнери з Вармінсько-Мазурського воєводства. Щойно завершилось навчання тренерів, на черзі – пропозиції від місцевих громад.

Покращити життя сільгоспвиробника в умовах зміни експортного попиту на традиційну сільгосппродукцію – основна мета проектів, успішно втілених у Вармінсько-Мазурському воєводстві Польщі. Як повідомив начальник управління зовнішньоекономічних зв’язків та євроінтеграції Рівненської облдержадміністрації Олександр Муран, проект має на меті активізацію сільських територій через розвиток агротуризму та максимальне використання археологічних і природних пам’яток. Разом з тим він спрямований на активізацію діяльності сільських товаровиробників, збільшення їхнього впливу на ринок продукції та збереження існуючого виробництва.
Нині до Рівного прибули представники так званої місцевої групи дії Вармінсько-Мазурського воєводства, щоб ознайомитися з можливостями рівнян.
Як розповів директор товариства «Вармінський закуток» Томаш Пілат, суть роботи його організації полягає в тому, щоб активізувати мешканців і видобувати від них ідеї. Адже саме вони повинні вирішувати, що в них потрібно зробити і в який спосіб – так, щоб сільські території ставали більш привабливими як для самих мешканців, так і для гостей. «Таких місцевих груп дії лише у нашому воєводстві – 14», – зазначив Томаш Пілат.
Мешканців регіонів сусідніх країн об’єднують природа і сільське господарство
До місцевих груп дії у Польщі входять три сектори: громадський, адміністративний і підприємницький. Завдяки втіленим за їхнього сприяння проектам у Вармінсько-Мазурському воєводстві, природа якого надзвичайно близька до рівненського Полісся, налічується дві з половиною тисячі агросадиб, до яких залюбки навідуються «зелені» туристи. На Рівненщині таких садиб поки що 32. Однак після знайомства з областю гості констатували: потенціальних можливостей розвивати агротуризм у рівнян більше, ніж у їхньому польському краї. «Найважливіше, щоб самі мешканці в цьому переконалися. А для цього необхідно дещо змінити ментальність», – наголошує Томаш Пілат.
Основна ідея співпраці не нав’язати конкретний проект, а спонукати до народження і втілення ідей всередині самих сільських громад. Один із напрямків – створення господарства, де вирощують екологічно чисту продукцію, зазначає керівник департаменту розвитку сільських територій Вармінсько-Мазурського воєводства Ярослав Сарновський. «Це специфічні господарства, які не використовують засобів захисту рослин і де ціна вирощеного товару удвічі-втричі вища від ціни на звичайні фрукти і овочі. І в цьому напрямку у селян Рівненщини є великі шанси скористатися з привілеїв екологічно чистої продукції», – каже він.
Можливості аграрних областей не вичерпані
Метою поляків є підготовка рівнян до комплексного використання коштів Євросоюзу, котрі можна отримати, якщо проект виявиться важливим і корисним. Фінансові можливості для втілення проектів достатньо широкі. Нинішній проект реалізується за польські кошти, його ініціатором є маршалківський уряд Вармінсько-Мазурського воєводства.
Форми агротуризму можуть бути найрізноманітнішими. Поляки вже переконалися, що іноді для агротуриста є найбільш цікавим «екстрим» на кшталт ночівлі на сіновалі . І за це він готовий платити великі гроші. Все ж для поляків, як вони зізналися, найбільш цікавою виявилась українська кухня – борщ із пампушками і вареники, млинці із маком, поліські «мацики» і навіть сало з часником. Після знайомства з Рівненщиною польські партнери вирішили: Березнівський, Дубенський та Радивилівський райони стануть пілотними. А тим часом експерти Єврокомісії ухвалили рішення про участь Рівненської області в цікавому проекті «Європейська кулінарна спадщина». Тож поєднання в аграрному секторі області трьох напрямків – чиста продукція, смачна кухня та «зелений» туризм – виглядає тепер цілком реальним.
(Рівне – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG