Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія хоче більше даних про обстріл кортежу президентів у Грузії


Європейська Комісія хоче отримати більше інформації про інцидент в Грузії, пов’язаний з обстрілом президентів Грузії та Польщі Міхеїла Саакашвілі та Лєха Качинського.

Про це повідомила у понеділок представник Єврокомісії Крістіан Гоманн.

«Ми дуже стурбовані... І ми хотіли б отримати більше інформації, що насправді трапилося», – сказала вона.

За словами Гоманн, позиція Комісії полягає в тому, що єдиним шляхом для вирішення кризових питань є політичний діалог, а єдиним місцем для цього щодо російсько-грузинських відносин є переговори в Женеві.

У неділю кортеж, в якому перебували президенти Грузії та Польщі, був обстріляний поблизу Ахалгорі, де розташований російський блок-пост. За твердженнями президентів, стріляли саме з цього посту.

Росія звинувачення відкидає.

Тим часом польські журналісти, котрі супроводжували Президента Польщі Леха Качинського в поїздці, вважають, що цей інцидент було спеціально «зрежисовано» або грузинською стороною, або за домовленістю з польською стороною.

Президент Польщі Лех Качинський заявив у понеділок на прес-конференції у Варшаві, що його непокоять певні коментарі у Польщі, котрі, за його словами, вказують на силу чогось, що він би «назвав проросійським лобі».

********
Росія запевняє, що її солдати не стріляли в кортеж президентів

Москва спростовує твердження Тбілісі про обстріл російськими військовими кортежу з президентами Грузії та Польщі.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав цей інцидент провокацією з грузинської сторони. За його словами, президент Грузії запросив до Тбілісі президента іншої країни і повіз його до іншої держави.

За даними Тбілісі, в неділю неподалік від Південної Осетії кортеж із Міхеїлом Саакашвілі та Лехом Качинським обстріляли з блокпосту, на якому перебували російські та південноосетинські солдати. Потерпілих немає.

Російські військові заперечують, що стріляли. Південноосетинська влада стверджує, що декілька автомобілів із кортежу намагалися прорватися через загорожу. Їх не пропустили, проте ніякої стрілянини не було.

********
Президент Грузії звинуватив російських військових в обстрілі кортежу, в якому він їхав разом із президентом Польщі Лехом Качинським

Інцидент стався неподалік кордону з Південною Осетією, коли президенти їхали у табір грузинських біженців.

Офіційний представник канцелярії глави Польщі Міхал Камінський, який у складі офіційної делегації перебував у колоні автомобілів, розповів журналістам: «Коли ми доїхали до російського патруля, з їхньої сторони пролунали постріли. Було як мінімум три серії пострілів із карабінів».

«Це були напевно постріли з російської сторони, але не можу однозначно стверджувати, чи були ці постріли у повітря, чи в наш бік», – додав міністр.

Представник президента Грузії заявила, що постріли були здійснені з блокпоста поблизу селища Ахалґорі. На цьому блокпості перебувають російські і південноосетинські військові. Ніхто не постраждав.

Президент Польщі в неділю, 23 листопада, прибув до Грузії для участі в урочистостях, присвячених 5-й річниці Революції троянд.

Безпосередньо з тбіліського аеропорту Лех Качинський вирушив до табору біженців, які постраждали під час серпневого військового конфлікту на Кавказі.

Інцидент було зафіксовано знімальними групами, які супроводжували в поїздці главу Польщі, повідомило агентство «Новости-Грузия».

З метою убезпечення програма візиту президента Польщі була змінена і було ухвалене рішення про повернення до Тбілісі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG