Доступність посилання

ТОП новини

П'ята річниця Революції троянд на тлі провокації у Грузії та політичного протистояння у Польщі


Варшава – «Військова провокація чи небезпечна легковажність?» – так польські оглядачі коментують недільний обстріл невідомими особами кортежу президентів Польщі і Грузії на кордоні з Південною Осетією. Президент Польщі, що брав участь у відзначенні 5-ї річниці грузинської мирної революції, вирішив відвідати табір переселенців поблизу столиці. Колону автомашин затримали невідомі особи на відстані 40-ка кілометрів від Тбілісі. Пролунали постріли. У цьому інциденті ніхто не постраждав, президент Лех Качинський невдовзі благополучно повернувся до дому. Однак у понеділок грузинські події стали детонатором чергового політичного протистояння в Польщі.

«Качинський під вогнем. Президент на першій лінії фронту», — під такими заголовками щоденник «Polska. The Times» опублікувала матеріали про події в Грузії.

Польський президент пояснює газеті, що виїзд до прикордонної зони запропонував грузинський лідер Міхеїл Саакашвілі, який хотів наочно доказати лідеру країни ЄС, що Росія не дотримується перемир’я та не вивела військ з цього району.

«Почувши мову та крик нападників, я переконався в тому, що це були росіяни», – заявляє Лех Качинський. Подібної думки дотримується й грузинська влада.

«Gazeta Wyborcza» критикує президента Леха Kачинського за його поведінку у Грузії. Що повинна була б робити Польща, коли б польський лідер постраждав під час цього візиту? Коли б Леха Качинського було поранено, або ж сталось щось ще гірше, тоді Польща мала б оголосити війну Росії, кинути бомби на Калінінград? – запитує «Ґазета виборча». Поведінка на Кавказі Леха Kачинського мoгла б спричинити глобальну кризу, найсерйознішу від часу падіння СРСР, зауважує газета. Політичні ініціативи Леха Качинського були б більш практичними, коли б він підтримав пропозицію уряду, проект так званого «Схiдного партнерства» з Євросоюзом. Поїздка польського президента до Грузії – це було лише бешкетництво, підсумовує «Ґазета виборча».

В iнтернет-виданнi «Ґазети виборчої» наведено слова колишнього президента Леха Валенси, який поведінку Леха Качинського у Грузії називає «політичною недоумкуватістю».

Газета «Dziennik» як більшість видань у понеділок проводить реконструкцію подій за участю президентів Польщі та Грузії.
Оглядач щоденника вважає, що після інциденту лунало багато зайвих слів, у тому числі й від Леха Качинського, адже у кавказькому регіоні російською мовою говорять усі. Подія стала причиною для всіляких політичних спекуляцій, включно з тими, що грузини, мовляв, самі вчинили політичний скандал із обстрілом президентів, щоб нагадати світові про невирішені проблеми Грузії, зауважує видання.

Чому ж колона президентських автомашин збилася з головної магістральної дороги та поїхала вузенькою гірською стежкою, запитує «Дзєннік». І це не єдине запитання, яке нині з приводу грузинських подій ставить це видання. Головне залишається без відповіді: що нині залишилось від Революції троянд у Грузії? Зараз, особливо після програної війни з Росією, щораз більше критичних зауважень на адресу керівника держави, колишнього лідера революційних перетворень Міхеїла Саакашвілі, зауважує газета.

Інцидент на дорозі біля грузинської столиці не вартий був би уваги світової громадськості, якби наочно не показував, що через 5 років від Революції троянд, за три місяці після закінчення війни з Росією, Грузія опинилася на роздоріжжі, підсумовує «Дзєннік».

(Варшава – Прага – Київ)


ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG