Доступність посилання

ТОП новини

Енергетичний простір Європи: чи будуть відчинені двері для України?


Київ – Нині Україна та Євросоюз розпочинають переговори про залучення України до Європейського енергетичного товариства. Йдеться про приєднання країни до низки угод і документів, об’єднаних в один пакет, які стосуються «правил гри» на європейському енергетичному просторі.

Енергетичне товариство Європи за два десятки років свого існування виробило «правила гри» для усіх «гравців» цієї сфери – від виробництва і трансферу енергоносіїв до їхнього використання.

Щоправда, самі європейці констатують, що зменшити залежність від імпорту енергоносіїв зі сходу (у першу чергу – з Росії) так і не вдалось. Але ситуацію на енергетичному ринку Європи гармонізували.

Україна розпочинає переговори щодо вступу до Європейського енергетичного товариства першою з держав-учасниць програми європейської політики сусідства. І це накладає на неї серйозні зобов’язання, стверджує один із ініціаторів нинішніх переговорів, віце-прем’єр-міністр Григорій Немиря.

За його словами, інші країни так званого східного виміру – Молдова і країни південного Кавказу – також висловили зацікавленість у тому, щоб іти за Україною. Фактично, успіхом цих переговорів буде повна сумісність економічного законодавства, правил і процедур України з європейськими.

Шлях до стабілізації в енергетиці

З країн, які не є членами ЄС, до Енергетичного товариства долучилась Хорватія, і як стверджує посол цієї держави Желько Киринчич, це сприяло стабілізації ситуації в енергетиці: «Проблема наша та інших держав не лише у тому, що для більшості енергоджерела недоступні, а у тому, що постачальники не завжди ведуть чесну гру. Енергетичне товариство Європи виключає таку гру і фактично захищає права країн, об’єднаних у Товариство».
Про важливість розширення Європейського енергетичного товариства за рахунок України в інтерв’ю Радіо Свобода експерт Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Ростислав Павленко каже: «За умов кризи мудрим кроком усіх учасників в енергетичній сфері буде об’єднання щодо єдиних стандартів транспортування енергоносіїв, єдиних підходів до безпеки такого транспортування».

Переговори між Україною та ЄС лише починаються, але оптимістичний настрій учасників дозволяє сподіватись на їхній успіх.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG