Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» і «Газпром» визначили нову дату переговорів


«Нафтогаз України» і російський «Газпром» домовилися на початку наступного місяця почати переговори про погашення всiєї заборгованостi України за наданий Росiєю газ, повiдомив голова правлiння української компанії Олег Дубина.

«Ми домовилися, що до 1 грудня закриваємо борги за вересень i з 1 грудня зустрiчаємося з «Газпромом» i говоримо, як ми з цiєї ситуацiї виходитимемо», – заявив Дубина.

За його словами, заборгованiсть України пов'язана з падiнням споживання газу.

Дубина повiдомив, що на початку року «Нафтогаз» домовився з «Газпромом» про обсяги постачання газу та про плани з його закачування у сховища i додав, що Україна всi домовленостi виконала.

Водночас вiн зазначив, що у зв'язку з наявною ситуацiєю, у вереснi падiння споживання газу склало 300 мільйонів кубометрів, у жовтнi на 1,5 мільярда кубів, а в листопадi це падiння становитиме 1,9-2 мільярдів кубометрів газу.

Водночас заступник голови «Нафтогазу України» Ігор Діденко заявив про заборгованість перед компанією «РосУкрЕнерго» в сумі близько 2 мільярдів доларів.

«Борг, про який йдеться між НАК «Нафтогаз України» і «РосУкрЕнерго», дорівнює рівно тій кількості газу, яка закачана в підземні сховища газу, він не більший і не менший», – зазначив Діденко. За його словами, у фінансовому плані «Нафтогазу України» «така ситуація передбачалася».

Він повідомив, що до кінця тижня компанія погасить 380 мільйонів доларів за газ, спожитий у вересні, а потім почне погашати заборгованість за жовтень, як про це вчора в Москві домовилися голова правління «Нафтогазу України» Олега Дубина і голова «Газпрому» Олексій Міллер.

На вчорашніх переговорах наголосили, що «перехід на прямі довгострокові контракти між «Нафтогазом» і «Газпромом» можливий лише за умови погашення українською стороною всієї наявної заборгованості».

Минулого тижня російський президент Дмитро Медведєв дав розпорядження стягнути борг за газ з України, який, за його словами, становить 2,4 мільярда доларів.
XS
SM
MD
LG