Доступність посилання

ТОП новини

Що важливіше для ЄС на Південному Кавказі: стабільність чи демократія?


Прага – Політичні підсумки року на Південному Кавказі показують: у регіоні все дуже складно. Сумнівні вибори у Вірменії вилилися в кровопролиття в Єревані, а вибори в Азербайджані – у зміцнення позицій династії Алієвих. Грузія все ще перебуває в хаосі після руйнівної війни з Росією в серпні. У час, коли регіон намагається шукати шляхи до демократії і орієнтується на підтримку ЄС, важливо зрозуміти роль ЄС у політичній стабілізації на Південному Кавказі. Про це йшлося під час круглого столу Радіо Свобода, де обговорили роль Брюсселя у вирішенні заморожених конфліктів у регіоні.

Експерти з Тбілісі, Баку і Єревана сходяться у тому, що 5-денна війна в Грузії показала неефективність політики ЄС на Кавказі, навіть відсутність такої політики як чіткої програми послідовного зміцнення демократичних інститутів у країнах регіону.

Так, експерт із Баку Лейла Юнус, директор бакинського Інституту миру і демократії, каже, що на ЄС лежить значна вина за беззахисність Південного Кавказу від агресії Росії: «Азербайджан, також як і Грузія та Вірменія, бере участь у європейській політиці добросусідства, євроінтеграції. До серпня ми відчували хоча б якийсь рух і тиск на Азербайджан для впровадження в життя цього плану добросусідства. Зараз ми відкрито бачимо, що країни ЄС, Єврокомісія просто бояться вимагати від керівництва Азербайджану розвитку демократії, захисту прав людини і законності. Бояться, що наш президент Ільхам Алієв просто повністю повернеться до Москви».

Експерти з регіону вказують на замовчування в ЄС систематичних порушень прав людини в країнах Південного Кавказу, наявність тут політв’язнів і розвиток авторитарного правління.

Експерт з Єревана Давид Шахназарян зауважив: «Я б сказав, мабуть, ще різкіше: ЄС у своїй політиці щодо нашого регіону, до всіх трьох країн, дотримується формули «стабільність – понад усе». Стабільність набагато важливіша для ЄС, аніж демократія».

І це проявляється, як вважає Давид Шахназарян, у байдужості ЄС до постійних порушень прав людини у Вірменії, наявності тут великої групи політв’язнів тощо. Експерт вважає, що вірмени змушені самі, без дієвої підтримки ЄС, вести боротьбу за демократію в країні.

Стара Європа підігрує Росії

Професор політології з Тбілісі Георгій Ґоґсадзе вважає, що стара Європа підіграє на Кавказі Росії, і це добре видно на прикладі дій президента Франції Ніколя Саркозі: «Звичайно, вони поступаються Росії. Давид назвав такий принцип дії ЄС в регіоні стабільністю проти демократії. З моєї точки зору, можна сказати: енергетика проти демократії або навіть проти суверенітету держав. Так що можна реально побоюватися, що стара Європа буде за стабільність, тобто на боці Росії. Нова ж Європа, колишні соціалістичні країни досі дуже принципово ведуть себе. І не дивно, що Росія побоюється головування Чехії в ЄС».

Кавказькі експерти покладають певні надії на допомогу Південному Кавказу з боку країн польсько-шведської ініціативи, де йдеться про реальне просування європейської демократії не лише до трьох країн Південного Кавказу, а й до України і Молдови.

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG