Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина створює електричні автомобілі для масового ринку


Замість шлангу з бензином - електричний кабель. Так автобудівельники Німеччини бачать майбутнє європейського транспорту.
Замість шлангу з бензином - електричний кабель. Так автобудівельники Німеччини бачать майбутнє європейського транспорту.

Німеччина – Поки світ зайнятий подоланням актуальних проблем, пов’язаних із глобальною фінансовою кризою, Німеччина не забуває й про майбутнє. У Берліні з ініціативи уряду відбулася Національна стратегічна конференція з питань електричної мобільності. Йдеться про створення електромобілів для масового ринку.

«Через 10 років один мільйон електромобілів на дорогах у Німеччині» – такі слова федерального міністра транспорту Вольфґанґа Тіфензее ще зовсім недавно можна було б назвати мріями фантаста. Тепер подібні прогнози сприймаються, як абсолютно реальні цілі. Створення електромобіля – нечастий випадок, коли політики й промисловість тягнуть візок в одному напрямку. Свідченням цього й стала Національна стратегічна конференція з питань електромобільності. У роботі форуму взяли участь близько 400 політиків, представників ділових кіл, науковців.

Ідея конференції полягає в створенні рамкових умов для досягнення поставленої мети в сфері електромобільності. Незважаючи на нинішнє падіння цін на нафту, вже ніхто не сумнівається в тому, що час дешевого бензину минув. Запаси нафти в світі скорочуються, і рано чи пізно доведеться переходити на інші види енергії. Німці, судячи з усього, вирішили не гаяти часу.

Автомобільні концерни Daimler, Volkswagen, BMW, постачальники на кшталт Continental, енергетичні компанії RWE, Vattenfall, Evonik, науковці з вищої технічної школи в Бохумі віднині активно співпрацюватимуть з відповідними міністерствами задля забезпечення електромобільності в майбутньому.

Держава виділяє мільйони

Розподіл праці виглядає приблизно так: автомобільні концерни подбають про машини, енергетичні компанії – про заправку струмом, держава виступає в ролі своєрідного координатора.

«Поступово електромобільність візьме гору. Ця технологія прийшла колись із Німеччини, з країни інженерів. Тепер ми повинні докласти максимум зусиль для того, щоб наша промисловість не відстала від розвитку. І політика хоче підтримувати промисловість», – заявив міністр транспорту Німеччини Вольфґанґ Тіфензее.

Причому грошей на такий перспективний проект не жалкують. Лише з бюджету федерального міністерства транспорту на нього буде виділено 60 мільйонів євро. Голова німецького Союзу автомобільної промисловості Маттіас Віссманн привітав таку участь держави. «Лише об’єднавши зусилля політики, економіки, науки, енергетичної галузі, ми зможемо досягти успіху», – каже він.

Уже сьогодні в Німеччині не бракує дослідних проектів. Компанія BMW направить на дороги Берліна з метою випробування 50 електромобілів «міні», які зі своїм електродвигуном здатні набирати швидкість 160 кілометрів на годину. Daimler активно займається переоснащенням «мерседесів» А та Б класу для майбутніх електроподорожей. Німецькі науковці вже зараз активно працюють над вдосконаленням електробатарей. Досі вони були занадто слабкими, занадто важкими й задорогими. «Той, хто в цьому питанні прямуватиме попереду, забезпечить собі ринки майбутнього», – вважає голова німецького Союзу автомобільної промисловості.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG