Доступність посилання

ТОП новини

Індійський Мумбай – новий етап тероризму в світі?


Індія -- Висадка військового спецназу під час операції проти бойовиків у Мумбаї, 28 листопада 2008 р.
Індія -- Висадка військового спецназу під час операції проти бойовиків у Мумбаї, 28 листопада 2008 р.

Прага – Вже понад два дні індійські сили безпеки намагаються взяти під контроль низку об’єктів, захоплених бойовиками в бізнесовому і туристичному центрі країни, Мумбаї (колишній Бомбей). До кінця дня у п’ятницю вдалося звільнити від бойовиків головні будівлі – величезний готель «Тадж-Махал» і Єврейський культурно-релігійний центр.

Інформація про масштаби операцій та втрати поки що суперечлива. За останніми даними, під час атак бойовиків і зіткнень із силами безпеки вже загинуло понад 150 осіб і поранено понад 300. Захоплено живими у п’ятницю лише трьох бойовиків. Індійська влада не виключила участь в організації масштабних дій нападників певних кіл із сусіднього Пакистану. Але офіційний Ісламабад спростовує це і направив для допомоги індійській владі керівника пакистанської військової розвідки.

Експерти вважають події в Мумбаї новим етапом терористичних операцій, наразі в Індії. Не виключають, що до так званої «організованої стихії», як характеризують ці напади, причетна «Аль-Каїда». Синхронність численних вибухів у Мумбаї і так звана хаотична, «сліпа» стрілянина на вулицях одночасно у різних місцях і найактивніше там, де є багато іноземців, свідчать, на думку багатьох експертів, про «почерк» Аль-Каїди.

Масштабність дій і спрямованість на іноземців – це нові риси дій бойовиків в Індії. Експерти кажуть, що якби це зачіпало лише індійську спільноту, то ніхто б у світі не звернув на це увагу. На широкий розголос у світі бойовики в Мумбаї розраховували найбільше і, власне, вони досягли своєї мети.

Іноземці у ці дні масово покидають Мумбай

Чимало іноземних громадян намагаються будь-яким чином покинути Мумбай. Силія Мейроу, ізраїльська жінка, яка живе в Мумбаї, виїхала до Тель-Авіва на час бойових дій. Вона каже: «Це було дуже страшно. Це подібне на перебування в облозі. Влада попередила, щоб ми не залишали будинки і закрили вікна. Але ми вирішили покинути країну, бо були чутки, що терористи , яких вони не схопили, все ще у місті і наступні дні будуть ще більш жахливими».

Франція, Німеччина, Іспанія намагалися негайно евакуювати своїх громадян із Мумбая. Нових даних про можливе перебування у зоні небезпеки українських громадян не надходило.

Бойовики «рішучі і безжальні»

Один із вояків індійського спецназу сказав через мікрофон, приховуючи своє обличчя, що бойовики «дуже рішучі і безжальні». Вояк також сказав журналістам, що в готелі «Тадж-Махал» він бачив масу трупів: «Було приблизно 5-6 поранених, яких евакуювали і приблизно 50 трупів».

Відомо, що в готелі «Оберої Трідент», звідки бойовики вимагали звільнення всіх ісламських в’язнів в Індії, знайдено тіла 24 загиблих. У будівлях Єврейського культурно-релігійного центру бойовики тримали в заручниках до 20 ізраїльських громадян. Сили індійського спецназу використали для штурму будівель важку зброю, зокрема гармати.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG