Доступність посилання

ТОП новини

«Нашою Україною» тепер керуватимуть і Ющенко, і Кириленко


Віктор Ющенко на з’їзді партії Народний Союз «Наша Україна», 29 листопада 2008 р.
Віктор Ющенко на з’їзді партії Народний Союз «Наша Україна», 29 листопада 2008 р.

Президента України Віктора Ющенка в суботу обрали головою партії Народний Союз «Наша Україна». Перед обранням Президент у виступі висловив готовність очолити партію де-юре і зазначив, що хотів би адресувати це питання з'їзду.

Крім того, Ющенко заявив, що «готовий як Президент взяти відповідальність (за партію)». «Щоб де-факто її очолював В’ячеслав Анатолійович, а я де-юре міг представляти цю партію. Ми маємо вирішити як оформити це в статуті», – додав він.

Перед цим Президент зазначив, що щоденно «має непочатий край роботи як Президент країни, а не як голова партії».

Він також сказав, що однопартійці «повинні аплодувати тій людині, яка очолює партію зараз, і тій роботі, яку він проводить щодня».

За словами Ющенка, він мав розмову з В’ячеславом Кириленком щодо організації роботи партії, зокрема, посилення роботи президії і на місцях:

«Я сказав йому: Слава, що треба зробити в організації роботи президії, політради, обласних осередків, щоб додати адреналін і енергію, щоб ми не забули цей з’їзд, а могли розвиватися далі?»
В’ячеслав Кириленко

Ющенко також попросив з’їзд скоротити чисельність політради партії, щоб вона стала більш дієвою.

«Нам треба оновити політраду, щоб там були люди віддані, які можуть публічно відстоювати позицію партії. Нам не потрібні глухонімі керівники. Ми маємо дивовижно велику раду партії, а вона має бути більш мобільною та дієвою», – додав він.

********
Кириленко фактично й надалі керуватиме партією Народний Союз «Наша Україна», попри обрання головою партії Президента Віктора Ющенка

Про це сказав журналістам делегат з’їзду партії, народний депутат від «Нашої України – Народної самооборони» Андрій Парубій. За його словами, рішення про структуру керівних органів «Нашої України» ухвалять на наступному етапі з’їзду партії. Кириленко буде обраний або заступником голови партії, або головою ради партії.

«Президент України у виступі зазначав, що надалі фактичне керівництво партією буде здійснюватись Кириленком, а власне його, Ющенка, роль буде, швидше, як ідейного лідера партії. Він зазначив, що тільки так має бути побудована технічна робота – Кириленко має бути фактичним, щоденним менеджером, управлінцем партії», – сказав він.

Коментуючи питання, чому було ухвалене рішення обрати головою партії Президента, Парубій зауважив, що для НСНУ був дуже важливий момент чіткої ідентифікації належності до партії Ющенка.

Крім того, він повідомив, що у перебігу наступного етапу з’їзду відбудеться серйозна реорганізація керівних органів партії. Зокрема, рада партії буде суттєво скорочена. Також Парубій зазначив, що на сьогодні у раді партії присутні дуже багато людей, які фактично відійшли від самої партії.

Він також повідомив, що на найближчому засіданні фракції НУНС розглядатимуть питання про дисципліну у фракції. За словами Парубія, оцінка дій депутатів, які ігнорують рішення фракції, має бути жорсткішою.

Водночас він зауважив, що жодних кадрових питань, у тому числі і питання кандидатури Голови Верховної Ради в суботу на з’їзді «Нашої України» не обговорювали. Також з’їзд партії не ухвалював рішень щодо входження чи невходження у коаліцію з БЮТ або Партією регіонів.

********
Віктор Ющенко вважає, що «Наша Україна» має шанс обрати на посаду спікера парламенту свою кандидатуру

Про це Президент сказав у своїй промові на закритому зїзді НСНУ. Він наголосив, що «парламент повинен відновити свою роботу та отримати спікера».

«Якщо «Наша Україна» буде консолідованою, ми можемо провести свою політику в питанні спікера парламенту і знайти домовленість по підтримці нашої кандидатури», – додав Ющенко.

Але, за словами Президента, це залежить виключно від здатності нашоукраїнців іти на компроміси.

«Чи не є багато гордині і чванства у нашій фракції?» – додав Ющенко.

Він закликав раду «Нашої України» реагувати на випадки, коли депутати не дотримуються політичної позиції, визначеної керівними органами.

«Ми багато втратили, бо послабили партійну дисципліну», – додав Президент. «Якщо є партійна дисципліна, ми зможемо обрати спікера», – сказав Ющенко.

Він зауважив, що в разі відновлення роботи парламенту першочерговим питанням мають бути антикризові заходи. «Ми можемо знайти в парламенті фракції, які консолідуються по ухваленню бюджету 2009 року та антикризових діях. Це програма-мінімум», – наголосив Ющенко.

«А далі у нас є два варіанти: або через національні пріоритети формуємо консолідацію, або, якщо не вдається сформувати таку коаліцію, то відбудуться дострокові вибори», – сказав він.

Ющенко додав, що «в рамках бюджету 2009 року треба передбачити фінансування дострокових виборів».

Говорячи про економічну кризу, Ющенко звинуватив у ній уряд Юлії Тимошенко. «Коли на початку року формується популістична політика без узгодження з бюджетом, то в другому півріччі ми пожинаємо плоди», – сказав він. За словами Президента, «пом’якшити удари кризи можна, проводячи здорову економічну політику».

«Я не переконаний, що сьогоднішній уряд готовий це зробити», – сказав Віктор Ющенко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG