Доступність посилання

ТОП новини

У Британії визначили лауреата суперечливої премії у галузі сучасного мистецтва


Лондон – Британський митець Марк Лекі став лауреатом цьогорічної нагороди Тернера. Ïї вважають найпрестижнішою нагородою у галузі сучасного мистецтва, а водночас її неоднозначно сприймають у суспільстві, зокрема, серед шанувальників традиційних мистецьких форм. Лекі став переможцем за фільм, у якому діють герої мультфільмів.

Такі персонажі мультфільмів, як Гомер Симпсон та кіт Фелікс, з’являються у фільмі, який здобув 44-річному уродженцеві Ліверпуля Маркові Лекі цьогорічну Тернерівську премію. Сам він теж є героєм стрічки, у якій розповідає про свою любов до мультиплікації. Марк одержав чек на 25 тисяч фунтів стерлінгів (це 37 тисяч доларів).
На церемонії, що відбулася у лондонському музеї Тейт Брітен, її вів музикант Нік Кейв, дещо приголомшений своєю перемогою Лекі сказав: «Я надзвичайно схвильований. Це чудово – зробити щось таке, що має вплив на британську культуру і є часткою британської культури. Це добра річ».
Букмекерські контори вважали Лекі фаворитом із чотирьох кандидатів на короткому списку. Нагороду Тернера присуджують митцям, що народилися в Британії або працюють у цій країні, віком молодші 50 років, за видатну виставку або інший вид презентації своєї творчості упродовж попереднього року. Поруч зі згаданим фільмом, який демонструється у музеї Тейт, Лекі було відібрано ще за індивідуальні виставки у французькому місті Діжоні та німецькому Кельні, в яких поєднувалися скульптура, фільм, звук та перформенс.
У рішенні журі сказано: «Зі своїм розумом і оригінальністю Лекі знайшов розмаїття форм для того, щоб передати своє захоплення візуальною культурою».

Конкурентами Лекі були три жінки
Марк Лекі викладає кінознавство у мистецькому коледжі у Франкфурті. Він визнає, що захоплений тим, як малюнки стають тривимірними у мультиплікації. Конкурентами Лекі були три жінки: Каті Вілкз, що працює в Шотландії, народжена в Польщі Ґошка Мацуґа та народжена у Бангладеш Руна Іслам.
Нагорода Тернера є синонімом суперечливого мистецтва. Серед її колишніх переможців за 24 роки існування був, зокрема, Деміен Герст, що здобув славу маринуванням трупів тварин у спеціальному розчині.
Цього року виставка Каті Вілкз включала голого манекена, затисненого підковами, що сидить на унітазі, та манекена з головою у пташиній клітці. Мацуґа відтворила з фотографій та малюнків знищені композиції зі скла, тканин і текстилю дизайнерки Лілі Райх, яка зробила їх для Міжнародної виставки у Барселоні 1929 року. Що стосується Руни Іслам, то її було номіновано за три кінороботи, що включають, зокрема, уповільнені зйомки жінки, що послідовно розбиває посуд об підлогу.
(Лондон –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG