Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі розпочалася Конференція ООН зі зміни клімату


Варшава – Упродовж майже двох тижнів до Польщі буде прикута увага всіх, кому не байдужий стан навколишнього середовища цілого світу. Сьогодні, 1 грудня, в місті Познані почала роботу вже 14-та Конференція ООН зі зміни клімату. Результатом нарад має стати протокол узгоджень, що визначить для світової спільноти шляхи обмеження викидів парникових газів.

Конференція з питань захисту навколишнього середовища проходить у складних для світової громадськості умовах. Глобальна фінансова криза призупинила усі заходи з охорони клімату на землі. Наради представників урядів 186 країн-членів ООН мають визначити рамки угоди, котру вони мали б підписати наступного року в Копенгагені. Справа невідкладна, оскільки підписана раніше «кліматична угода» в Кіото втрачає чинність.

Потепління клімату тим часом прогресує. Вчені вважають, що подальше потепління на більше ніж два градуси за Цельсієм може викликати масштабні повені, буревії та невідворотні зміни для всіх екосистем. Щоб запобігти можливому лиху, уряди країн світу взяли на себе зобов’язання до 2050 року на 50 відсотків обмежити викиди парникових газів до навколоземної атмосфери.

Представники світових екологічних товариств кажуть, що чекають реальних результатів від нинішньої Конференції ООН зі зміни клімату.

Представник природоохоронної організації WWF Кім Kарстенсен зазначив: «Після закінчення цих нарад ми маємо отримати готовий текст, що буде завершенням переговорів. Якщо ми не отримаємо узгодженого тексту, а лише обмежимось балачками, ми ніколи не вирішимо проблем збереження клімату. Це головне, чого ми, як представники WWF, очікуємо від результатів конференції».

Оглядачі застерігають, що для успіху міжнародної конференції в Познані ключове значення матимуть голоси Китаю та США – країн, які випускають в атмосферу найбільше вуглецю, вони найрізкіше піддавали критиці рішення кліматичного саміту в Кіото.

Екологи критикують владу Польщі за забруднення довкілля

Тим часом Польща, яка приймає у себе Конференцію ООН зі зміни клімату, опинилася під обстрілом екологів з приводу енергетичної політики країни. Польська електроенергетика більше ніж на 90 відсотків працює на вугіллі. Зараз Польща не може швидкими темпами змінити цей стан, хоча найближчим часом на «зелену енергетику» влада має намір виділити з державного бюджету близько 13 мільярдів євро. Для успіху цього та інших проектів потрібна глобальна солідарність усіх країн, наголосив керівник польського уряду.

Прем’єр-міністр Дональд Туск, виступаючи на відкритті міжнародної кліматичної конференції, сказав, що Польща зараз говорить «так» ідеї обмежити на 20 відсотків до 2020 року викиди вуглецю, але за певних умов.

«Нашим пріоритетом є збереження клімату, ми переймаємось долею людства. Однак, це має бути процес, який не завдасть болючого удару країнам, що мають економічно зростати», – зазначив Дональд Туск.

Представники екологічних товариств піддають критиці слова польського прем’єра. У вівторок активісти «Greenpeace-Польща» під гаслами критики енергетичної політики Польщі пікетували теплоелектростанцію «Конін», що поблизу міста Познань. «Зелені» вважають, що у справі захисту клімату позиція Польщі дволична, оскільки, з одного боку, Польща підтримує глобальні кліматичні проекти, а з іншого – погрожує накласти вето на законопроект Євросоюзу щодо клімату.

Отож, постає запитання, чи Польща, провівши світову кліматичну конференцію, все-таки накладе вето на європейський кліматичний проект ЄС?

11-12 грудня до Познані мають прибути керівники ООН, делегація Конгресу США та світові лідери, в тому числі колишній віце-президент США Ал Ґор, відомий своєю підтримкою екологічних проектів, губернатор штату Каліфорнія Арнольд Шварценегер. Загалом, до середини грудня у роботі конференції візьме участь близько 10 тисяч гостей із усього світу.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG