Доступність посилання

ТОП новини

Челентано бачить уві сні Чорнобиль


Рим – Популярний італійський співак та актор Адріано Челентано, котрому в січні виповниться 71 рік, не залишає пісенну творчість. Свіжий приклад – вихід в Італії його подвійного альбому, де серед новинок – пісня-протест під назвою «Бачити у сні Чорнобиль».

Невгамовний Челентано наполегливо продовжує боротися за благополуччя планети. Десятихвилинна сувора сюїта і не менш спокійне музичне відео до пісні зачіпає актуальні проблеми сьогодення. Співак згадує парниковий ефект, смертну кару, умисні підпали лісів, використання цементу і забруднення довкілля ядерними відходами. Бентежна ритмічна музика з використанням криків, галасу і грому. А слова приспіву лунають, ніби пересторога: «Усі разом вибухнемо у повітря, бум!»
Твір значною мірою присвячений внутрішнім проблемам Італії: нинішній уряд прагне відновити в країні виробництво атомної енергії. Усі атомні реактори на Апеннінах закрили після Чорнобильської катастрофи в Україні 1986 року. Тому недавнє рішення політиків стало основним приводом до написання твору, пояснив співак. Як він заявив: «Я співаю про Чорнобиль, щоб сказати «ні» ядерному божевіллю». У цій пісні Чорнобиль як страшний сон, це узагальнений образ катастрофи, те, що може статися з Італією, зі світом, як переконаний автор, через нечесність, безвідповідальність людей.
70-літній співак нині більше відомий як запеклий, їдкий критик та песиміст. Якщо і пише щось романтичне або проводить телевізійне шоу, а це буває дуже рідко, то і там не оминає згадати про «сувору реальність». Бо, як каже сам артист, надто багато довкола неприйнятних сумних фактів, про які він як громадянин не може мовчати.
Любов врятує світ
Вперше Адріано Челентано звернувся до соціальної теми у 1968 році. Його автобіографічна пісня «Хлопець з вулиці Глюк» стала екологічним маніфестом тодішнього молодого покоління. Протягом 50-річної творчої кар’єри Челентано не лише піснями, а й на сторінках преси піднімає теми охорони довкілля, корупції, недалекоглядної італійської політики. Та є у свіжому альбомі і нова пісня про любов. Бо ж саме любов безкорисна – ефективні ліки як для людини, так і для Землі, зазначив філософськи Адріано. Одним словом, любов врятує світ.
Для прихильників співака сюїта «Бачити у сні Чорнобиль» стала ще одним підтвердженням, що їхній улюбленець неухильно продовжує бунтівний шлях заради добра і миру на Землі. Хоча цього разу співаку закидають надмірний песимізм. Пісню недаремно прозвали «Апокаліпсис за версією Челентано». Інші, зважаючи на літній вік артиста, не звертають уваги на його нові пісенні роботи. Згадують лише зіркові ролі Челентано у кіно і пісні 60-80-х років.
Деякі політики поділяють погляди співака, та водночас зазначають, що актору ліпше робити свою справу, а у політику нема чого сунутися, бо там лише критикою справи не вирішити. Зрештою, для італійців вже не так важливо, що і як співає Адріано Челентано, важливо, що це робить Челентано! Він був і залишається для різних поколінь символом італійської поп-музики, знаковою фігурою італійської культури та одним із найвідоміших італійців у світі.
(Рим –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG