Доступність посилання

ТОП новини

Поступки з боку Заходу Росії можуть коштувати дуже дорого (світова преса)


Прага – Світова преса по-різному оцінює результати саміту НАТО в Брюсселі стосовно України. Деякі поінформовані оглядачі стверджують, що Німеччина, в обмін на згоду США піти на обмежене відновлення діалогу з Росією, погодилася що НАТО прискорить підготовку України та Грузії до вступу їх у Північноатлантичний альянс. Водночас чимало коментаторів виступили з досить серйозними застереженнями щодо поступок Заходу Росії, незважаючи на те, що остання показала свою загрозливу агресивність на Кавказі.

Впливова «Нью-Йорк Таймз» стверджує, що після поступки держсекретаря США Кондолізи Райс на останньому саміті НАТО щодо обмеженого відновлення діалогу з Росією, «Німеччина у відповідь дозволила НАТО прискорити підготовку України і Грузії до вступу в НАТО у невизначеному майбутньому, щоб таким чином покласти остаточне рішення цього питання на адміністрацію президента Барака Обами».
А інша американська газета «Вашингтон Таймз» взагалі вважає, що поступки з боку Заходу Росії, котрі проявилися у відмові офіційного Вашингтона наполягати на наданні Україні і Грузії ПДЧ, є ослабленням стратегічних позицій США на Сході Європи, чого зі «зловтіхою очікували в Москві». Газета стверджує, що якраз агресивність з боку Росії і її манери залякування сусідів змушують ці країни звертатися по захист до Заходу – ЄС, НАТО. І це у той час, пише «Вашингтон Таймз», коли «Росія активно окопується на території Грузії, щоб закріпити там свої територіальні надбання». І тепер адміністрація Буша, як вважає ця газета, підготувала для нового президента США відступ і в питанні ПРО в Європі. А це, у свою чергу, як зазначає «Вашингтон Таймз», зневірить чи не найвідданіших союзників США по Афганістану та Іраку, якими є саме країни Східної Європи. Газета попереджає, що це може коштувати Америці дуже дорого, бо задобрювання Росії може ослабити позиції Вашингтона як світового лідера.
Російська «Нєзавісімая Ґазєта» впевнена, що створенням стратегічної групи із українсько-російських стосунків «Президент України розпочав рішучий наступ на передвиборні позиції Юлії Тимошенко. Головного удару буде завдано по російському напрямку, який до сьогодні був неофіційною вотчиною Тимошенко». «Нєзавісімая Ґазєта» також переконана, що Віктор Ющенко оголосив про посилення російської лінії у своїй політиці у той момент, коли стало остаточно зрозуміло, що Захід не підпише з Україною Плану дій щодо членства в НАТО.
(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG