Доступність посилання

ТОП новини

490 років Маґдебурзького права відзначає Ковель на Волині


Луцьк – Напередодні Дня місцевого самоврядування волинський Ковель розпочав відзначення 490-ої річниці від часу отримання Маґдебурзького права. Сьогодні тут розпочалась Всеукраїнська наукова історико-краєзнавча конференція «Минуле й сучасне Волині та Полісся: Ковель і ковельчани в історії України і Волині».

Ковель розташований в центрі географічної Волині, хоч і на самому західному державному кордоні, за 60 кілометрів від автопереходу Ягодин. Згідно з першою писемною згадкою, за два роки Ковелю виповнюється сімсот, хоча людські поселення тут існували ще в третьому тисячолітті до нашої ери.

У назві міста відбилася любов волинян до ковальського ремесла. На початку 14 століття литовський князь Ґедимін віддав поселення Ковле своєму онукові, Федору Сангушкові. Потомок останнього, Василь Сангушко, і домігся Маґдебурзького права для Ковеля у грудні 1518 року. Тож нинішній день самоврядування, який відзначають 7 грудня, ювілейний для ковельчан.

Від ковалів – до підприємців

Після отримання маґдебурзького права місто стало стрімко розвиватись. Період занепаду міста стосувався хіба що часів російської імперії. Тоді система місцевого самоврядування була практично знищена. Нині ж, хоч місто й не є обласним центром, проте досить відоме.

Тут розташований один із найбільших в Україні залізничних вузлів, через який проходять міжнародні потяги, добре розвинена харчова промисловість: продукти ковельських торгових марок із задоволенням купують українські споживачі.

Ковель – один із найкрасивіших і найоблаштованіших районних центрів України. Розвивається тут і туризм, тим більше що за 8 кілометрів від Ковеля – Колодяжне, де провела своє дитинство Леся Українка.

Громада не спить

Ковельчани прагнуть перейняти досвід муніципального розвитку в містах сусідньої Польщі. У нинішньому році в Ковелі відкритий міський культурно-просвітницький центр, покликаний сприяти всебічному розвитку мешканців міста з використанням історичної спадщини. Нещодавно в місті затверджений генеральний план забудови Ковеля, створена електронна карта – це початок стратегічного планування розбудови міста.

За сприяння польських колег та програми Єврокомісії у Ковельському міськвиконкомі запроваджена сертифікована система управління якістю адміністративних послуг. Що означає: обслуговування відвідувачів буде якіснішим, без черг, а управління містом – ефективнішим.

Свіжим прикладом активності громади є днями проведені громадські слухання «За здорове і духовно багате майбутнє!», ініціаторами якої стали громадська організація «За життя!», медіа-проект «Птаха», громадська організація «Альтернатива», батьківська рада міста Ковеля.

За результатами цих слухань міськрада ухвалила рішення, яке визначає норми поведінки в місті щодо споживання алкоголю та тютюнопаління.

Рецепт успіху перевірений віками

Ковельський міський голова, 35-річний Сергій Кошарук, вважає, що багато проблем міст середньовіччя донині є подібними для сучасної України, і рецепт українського Відродження нового віку – також у розвитку самоврядування українських міст.

А ще в Ковелі створена робоча група, яка займається спільною науково-дослідницькою та пошуковою діяльністю історичного музею та архівів Варшави, Кракова, Санкт-Петербурга, Вільнюса.

Півроку тому науковці з’ясували, що приблизно сто років історії Ковеля належать іншому містові Ковель – у Вроцлавському повіті, нині воєводстві Польщі. Але з цього городяни не журяться, а співпрацюють з містами-побратимами.

До речі, разом із польським побратимом Холмом Ковель претендує на роль міста-супутника офіційних футбольних міст під час Євро-2012.

  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG