Доступність посилання

ТОП новини

Мiнфiн пропонує Нацбанку дозволити погашати валютнi кредити гривнею


Мiнiстр фiнансiв Вiктор Пинзеник офiцiйно звернувся до Нацiонального банку з пропозицiєю нормативно закрiпити можливiсть для позичальникiв погашати валютнi кредити гривнею, повiдомляється на веб-сайтi Мiнфiну.

У листі до НБУ йдеться: «Внести до нормативних актiв Нацбанку змiни, якi дадуть можливiсть банкам... надавати право позичальникам за згодою банкiв погашати валютнi кредити (або їх частини) та вiдсотки за цими кредитами в нацiональнiй валютi (за офiцiйним курсом НБУ на момент погашення)».

Крім того, Нацбанкові пропонують дати можливість банкам відтерміновувати погашення кредитів та знижувати кредитні ставки, за умови негайного погашення позичальником частини позики (як у гривні, так і у валюті).

Також пропонується дозволити банкам за добровільною згодою сторін (банк – позичальник) ухвалювати компромісні рішення: частину валютного кредиту позичальник погашає достроково і негайно, решта кредиту переводиться у гривню за курсом, що діяв на момент отримання позики (але не нижче нього). Або погашається тільки тіло кредиту у валюті (без сплати відсотків). Можливі й інші варіанти компромісів, які влаштовують обох партнерів (банк – позичальник).

Щоб мінімізувати втрати банків від таких операцій, Мінфін радить відносити зазначені втрати спочатку на зменшення резервів, а потім – на зменшення капіталу банку.

У Міністерстві фінансів пояснюють, що «надання банкам можливості таких дій істотно знизить ураженість банківського сектору та потребу в коштах для рекапіталізації банків» та значно зменшить проблеми підприємців і громадян.
XS
SM
MD
LG